Пламен Георгиев потвърди тази сутрин, че е приключил първият етап от проверката срещу Трайчо Трайков във връзка с повдигнато обвинение от прокуратурата срещу него (всъщност делото срещу Трайков, Иво Прокопиев и Симеон Дянков и др. вече на няколко пъти е прекратявано и връщано от съда поради липса на доказателства, но това по закон не пречи на КПКОНПИ, б.р.).

"Действително там се установи значително несъответствие. А именно несъответствието при г-н Трайков, което установихме за 10-годишния период, който проверяваме, е 2,450 милиона. Това са за нас необясними пари", каза председателят на антикорупционната комисия.

Той каза, че достъпват до "всички възможни регистри" - разкрили са банкова тайна, знаят какви заплати е получавал бившият министър от кабинета "Борисов 1" и кандидат-президент после на реформаторите. КПКОНПИ има достъп до осигуровките и всичко друго.

"И сега поканваме лицето, след като наложим обезпечителни мерки, то да ни връчи декларация - сега до петък изтича срокът за връчване на декларация, то да декларира откъде има тези 2,450 млн." (за разлика от съдебната конфискация, налагана, когато съдът прецени, че има съответстващо престъпление, при гражданската конфискация, с която борави КПКОНПИ, има почти реална "презумпция за виновност" - в условията на запор ти събираш доказателства, че средствата не са с престъпен произход. В условията на същия запор е и Иво Прокопиев - съпроцесник на Трайчо Трайков в спряното дело за ЕВН, б.р.).

На пояснителен въпрос за кеш ли става въпрос или за имущество, Георгиев отговори, че това са пари, "които лицето е използвало за закупуване на имоти или за борсова активност".

Той каза, че става въпрос за 1,366 млн. лв. (700 хил. евро), които са в инвестиционно дружество, а още са запорирани два недвижими имота, апартамент в София и също така студио в София. "Имаме запори на банкови сметки, а също така и на акции и дялове.

Отделно, разбира се, това са пари, които лицето е изхарчило - видели сме ги по банкови сметки, с които са закупувани различни предмети. И ние тези пари също ги търсим, защото няма обяснение за нас откъде са придобити тези средства."

Той каза, че и депутатът Делян Пеевски е бил проверяван вследствие на подаден до комисията сигнал. Тъй като срещу Пеевски няма повдигнати обвинения (образуването на досъдебно производство от прокуратурата отвързва ръцете на КПКОНПИ да действа, б.р.), експертите не можели да направят проверка по същество на цялото му имущество, а само по документи. Проверката не установила никакви нередности.

Аналогичен случай: комисията не може да направи задълбочена проверка и на Ахмед Доган с какви средства купува ТЕЦ-Варна, защото няма образувана проверка от прокуратурата.

Георгиев каза обаче:

"Имаше сигнал за конфликт на интереси срещу премиера. Извършихме проверка и в конкретния случай не установихме конфликт на интереси. Сигналът бе подаден от БСП, затова че премиерът правил реклама, като участвал във футболна среща." 

Георгиев посочи, че случаят чисто юридически е несериозен, защото, за да има конфликт на интереси, другите предпоставки, освен наличието на длъжностно лице, ги няма.

В съда имало 288 дела, свързани със запор на имущество, по които се очаква магистратите да се произнесат, стана ясно още от думите на Георгиев.