Нова страна, нова битка - бившият френски премиер Манюел Валс иска да се кандидатира за кмет на Барселона, разчитайки да преобрази местния политически пейзаж. Съобщението за това направи самият той във вторник.

"Да, искам да съм следващият кмет на Барселона и това ще зависи от жителите на Барселона", каза Валс. Той заяви, че каталунската столица е "град, към който се привързваш и в който се влюбваш". "Аз съм от семейство, което винаги е обичало Барселона", добави Валс.

Рисковано начинание

След неколкоседмични размисли бившият социалист обяви своето решение в 19.00 ч. местно време вчера (17.00 ч. по Гринуич) в барселонския Център за съвременна култура, в историческия център на втория по големина град в Испания, където е роден преди 56 години.

Ако наистина се включи в надпреварата, опитът му да заеме общински пост след политическа кариера в друга държава ще бъде нещо изключително в Европа на това равнище. След сключването на договора от Маастрихт всеки гражданин на ЕС може да се кандидатира на местни избори в коя да е страна от общността, подчертава АФП, предава БТА.

В петък Манюел Валс качи в туитър мистериозна снимка, изобразяваща краката му на градския калдъръм, придружена с надписа "Барселона...", а на поканата до медиите за събитието във вторник изпращачът бе означен като "Валс 2019".

След провала на президентските му амбиции във Франция през 2017 г. той се впусна в политиката отвъд Пиренеите с нови и нови митинги и демонстрации срещу каталунските сепаратисти, направили опит през октомври да се отцепят от Испания.

Подкрепа от "Сиудаданос"

Очертава се обаче да поеме мащабно предизвикателство на 26 май, за да стане приемник на сегашния кмет на града с 1,6 милиона жители - левичарката Ада Колау, бранела някога правото на жилище като граждански активист.

Манюел Валс безспорно ще бъде подкрепен от либералната партия "Сиудаданос", стояща начело в борбата срещу сепаратистките нагласи, която го канеше под знамената си от месеци насам.

Той ангажира вече за кампанията си бивш директор на връзките с обществеността на ФК "Барселона" - Валс е открит фен на отбора, както и бившата "дясна ръка" на кмета социалист Паскуал Марагал, управлявал града от 1982 до 1997 г. и станал същински символ на неговия скок в съвремието, когато през 1992 г. Барселона бе домакин на олимпийски игри. 

При все че още не е оповестил програмата си, Валс, отгледан в Париж от баща каталунец и майка италианска швейцарка, после получил френско гражданство на 20-годишна възраст, би могъл да се представи за олицетворение на космополитна Барселона, заставайки срещу каталунския национализъм.

Натрупал опит като вътрешен министър, би могъл също да изгради кампания около борбата срещу несигурността - проблем, все по-актуален за барселонци.

Но "шансовете му да стане кмет са слаби", смята Жорди Муньос, политолог от Барселонския университет.

"Кандидатура, която преобръща" политическия пейзаж, коментира Жоаким Кол - историк и политически аналитик, близък до Валс, според когото политикът поема "рисковано", но не и "самоубийствено" начинание.

До момента Манюел Валс не е успял да убеди двете други антисепаратистки сили - лявата Социалистическа и дясната Народна партия, да застанат на негова страна, изтъква Муньос.

А според барселонския политолог Ориол Бартомеус "той може да спечели единствено ако" формира разширена листа, с която да изтръгне победа на 26 май и после да разчита на разцеплението, внесено сред неговите съперници.

Общинските избори в Испания се базират на пропорционалната система, което налага партиите да сключват сделки след вота.

Разединяваща кандидатура

Фигура, внасяща разцепление във френското общество, Манюел Валс отблъсква и някои барселонци, по-специално от лагера на отцепниците, които се подиграват с това, че не познава града.

"Не зная какво търси тук. Сигурно не го искат във Франция и затова пристига в Барселона", разпалено реагира Лаура Бозо, пенсионерка, с която АФП разговаря пред кметството в Барселона. "Роден е тук, ама не познава града", гневи се жената с жълта лентичка на гърдите в подкрепа на сепаратистите, хвърлени в затвора.

"Барселона не мисли като Валс. Градът винаги е симпатизирал на левите (...), никой не е печелил досега с дискурс в защита на реда", заявява пред АФП източник от десноцентристката PDECAT (Каталунска европейска демократична партия).

"Той е човек с престиж, получил международно признание, и може да подобри имиджа на Барселона", смята обаче Давид Сентелас, банков служител.

PDECAT изглежда ще постави начело в листата си друг бивш социалист, историка Феран Маскарел. А другата голяма сепаратистка партия - Републиканска левица на Каталуния - издига Ернест Марагал, брат на бившия кмет Паскуал Марагал.