Малко над 30 българи се събраха днес в Брюксел, за да протестират срещу правителството на Бойко Борисов и мафиотското според тях управление на страната ни, което продължавало вече 29 години.

Простестът бе свикан чрез фейсбук от създадената там група „Против геноцида на Борисов и всички управляващи досегашни мафии“. Първоначално той бе насрочен на 19 септември, след като в средата на месеца тръгна от София. В крайна сметка обаче събитието в Брюксел бе преместено за днес. То се състоя в градинката на централния площад „Шуман“, точно до централата на Еврокомисията.

Лъчезар Иванов (с татуровките) от Лондон бе сред най-активните участници в протеста.

Главният организатор бе Емил Русанов – българин, живеещ вече много години в Лондон. Той се хвали, че е почитател на еквадорския социализъм.

Стюардът Наско бе изписал на английски на гърба на елечето си за какво е протестът.

Събрали се бяха наши сънародници от Испания, Германия, Белгия, Холандия и Великобритания. Те смятат да връчат петиции до Еврокомисията и Европарламента, в които настояват за мониторинг над България.

„Не можем да търпим някой да убива българската нация. България е управлявана от престъпник – българския премиер Бойко Борисов“, каза в началото Русанов, като прочете обръщение на английски език.

"Народът срещу българското мафиотско правителство", гласи плакатът на английски.

След това възванието бе прочетено на френски и фламандски езици, които се говорят в Белгия, а също на испански. Целта бе то да бъде чуто от минувачите.

Русанов предупреди, че полицията в Брюксел е забранила по време на протеста през градината да минават политици, тъй като това се счита за провокация. И допълни, че по-рано оттам днес бил видян да минава българският вицепремиер Томислав Дончев (По същото време Дончев беше на дискусия за модела на здравно осигуряване в София - бел. ред.). Той призова стюардите – също българи, да предупредят полицията при нова такава провокация.

„Инициативата е за по-доброто на България – да се премахне това правителство, - заяви пред Клуб Z Людмил Алеков от Монтана, живеещ в Испания и дошъл специално за протеста до Белгия. - Управлението трябва да е от народа.“

Людмил Алеков смята, че управлението трябва да е от народа и "на място".

На молбата да уточни какво има предвид той каза, че става дума за „местно положение“, да се управлява „на място“. Но не и да управляват политици, защото „тези, които имаме, не са за нищо“.

„Понеже не можем да го обясним както трябва, прочетете как е описано от Росен Миленов. Той обяснява как ще стане изборът на всеки един чин в обществото“, каза Станислав Ненков от Трявна, който живее в Лондон.

Той поиска съд и разследване на всички български правителства от 1989 г. до днес.

Станислав Ненков обяви, че е бил принуден да се изсели от България поради лошите условия.

„От 2007 г. съм изселен принудително. Това означава, че в България не можах да оцелея и трябваше да се евакуирам. В Англия си намерих нормална работа за оцеляване на семейството ми, да си отглеждам детето“, допълни Ненков.

В протеста имаше и чуждестранно участие. Белгийката Сандра Реал прочете обръщението на френски език.

Чуждестранният участник - белгийката Сандра Реал.