Катарска фирма, която строи стадиони и цели градове за Световното през 2022 г., не плаща с месеци възнагражденията на десетки мигранти, съобщава "Амнести интернешънъл".

Разследване показало, че компанията "Меркюри МЕНА" държи на "пост и молитва" работниците си в Лусаил, където изгражда напрактика цял град с хотели, паркове, пристанища и 80-хиляден стадион с огромен комплекс.

78 души от Непал, Индия и Филипините трябвало да вземат средно по 2000 долара месечно, но парите им се бавели постоянно. 

Говорител на "Меркюри МЕНА" е коментирал, че фирмата има временни финансови проблеми. Нататък следва позната практика: "топката" се прехвърля в полето на другия. Катарското правителство е заявило, че проблемът нямал пряка връзка със Световното, тъй като "Меркюри" строяла "само" града, не и стадиона. 

ФИФА е на сходна позиция - неплащането не е свързано с Мондиала, нито пък нарушените права на работниците. За този проблем организации като "Амнести" тръбят вече от години.

На пресконференция поне стана ясно, че правителството на Катар разследва "Меркюри МЕНА" и че ще предприеме мерки, ако докаже нередности.