Британският премиер Тереза Мей и американският президент Доналд Тръмп обсъдиха въпроса за желанието на двамата да сключат "мащабно и амбициозно" търговско споразумение, след като Великобритания излезе от ЕС, съобщи кабинетът на Мей, цитиран от Ройтерс.

"Президентът и премиерът започнаха разговорите си с обсъждане на взаимното си желание да сключат широкообхватно търговско споразумение", се казва в съобщението. "Те се съгласиха, че "Брекзит" представлява прекрасна възможност за сключване на мащабно и амбициозно Британско-американско споразумение за свободна търговия", заяви кабинетът на британския министър-председател.

Британският премиер Тереза Мей губи подкрепата в кабинета за намерението си да прибегне до варианта "Брекзит" без споразумение", в случай че ЕС отхвърли предложенията за условията на излизането, станали известни като плана "Чекърс". Това пише вестник "Таймс", като се позова на свои източници, предаде Ройтерс.

Министри от кабинета, сред които този по въпросите на "Брекзит" Доминик Рааб, на външните работи Джереми Хънт, на околната среда Майкъл Гоув и на вътрешните работи Саджид Джавид, разчитат на това да попречат на Мей да вкара Великобритания в "Брекзит" без споразумение с ЕС, пише "Таймс".
Тези министри искат британският премиер да обмисли варианта за споразумение за свободна търговия с ЕС по канадски модел, в случай че съюзът отхвърли отново плана "Чекърс" на срещата си на върха на 18 октомври. С това те й дават План Б, пише "Таймс".
Безпокойствата по въпроса назряха, след като Мей заяви, че би предпочела "Брекзит" без споразумение пред сегашните предложения на ЕС. Тя подчерта, че Великобритания иска да види контрапредложения от Съюза, за да бъде постигнат напредък в преговорите за "Брекзит".

Министър-председателката на Великобритания Тереза Мей обяви, че вотът на британците за напускане на Европейския съюз не е отхвърляне на мултилатерализма, а настояване за поемане на отговорност, предаде Ройтерс.

"Вотът на британците за напускане на ЕС не беше отхвърляне на мултилатерализма или на международното сътрудничество. Той беше ясно настояване за това решенията и поемането на отговорности да бъдат по-близо до дома ни", каза Мей в обръщението си на годишната среща на световните лидери в ООН.

"Вярвам, че ролята на лидерството при тези обстоятелства е ясна: тя изпълнява демократичните желания на нашия народ и работи за международното сътрудничество със съюзници и партньори в преследване на общите ни ценности", каза Мей.