Заседанието на парламента се провали днес заради липса на кворум. Депутатите направиха три опита да съберат поне 121 регистрации в началото на пленарния ден.

В крайна сметка се събраха само 106 и председателката на парламента Цвета Караянчева обяви, че следващото заседание ще е утре.

Кворумът не бе събран заради отсъствието на представителите на БСП и ДПС.

Днес народните избраници трябваше да гласуват окончателно промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, в Закона за местното самоуправление и в Закона за правната помощ.

Председателката Цвета Караянчева е гневна заради отсъстващите депутати.

Всички депутати, които по неуважителни причини провалиха кворума, ще бъдат санкционирани. Това заяви Караянчева.

"Изключително съм разочарована, защото мисля, че тук има отговорни хора, които са дошли да работят, а не да представят визията си в работно време", каза Караянчева, намеквайки за управленската визия на БСП, чието представяне в момента върви из страната.

Тя обясни, че народните представители, които с отсъствието си са провалили кворума, ще бъдат лишени от 2/3 от дневното им възнаграждение. Онези, които имат уважителни причини за отсъствието си, няма да бъдат санкционирани.

Опозицията отсъстваше от залата.

"Включително и тези, които бяха в залата, но не се регистрираха, ще бъдат санкционирани. Видях, че никой от БСП и ДПС, които бяха в залата, не се регистрира", заяви Караянчева.

Тя се закани да прецизира и командировките.

"В сряда, четвъртък и петък моля народните представители да се ангажират с работата, за която получават заплата. По този начин рейтингът на парламента няма да се вдигне", заяви Караянчева.

Депутатите, които днес не бяха в залата, показват поведение, което не е съотносимо с това, за което техните избиратели са ги избрали. Това заяви зам.-шефът на ГЕРБ и лидер на парламентарната група Цветан Цветанов.

"Когато нямаш други политически аргументи, преминаваш към такъв дневен политически ред", каза Цветанов.

Той обясни, че от мнозинството има 10-12 души, които са в командировка.

"Те изпълняват своите ангажименти, свързани с парламентарните измерения в Европа. Но ще намалим тези командировки, за да можем да имаме мнозинство и да провеждаме парламентарни заседания", обеща Цветанов.

"Кворумът в това Народно събрание не е работа на опозицията. Това е цитат, а не мое твърдение."

Така лаконично председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира ситуацията. Според депутата от БСП Александър Симов работата на опозицията е да коригира мнозинството. В този случай опозицията коригирала управляващите на най-първично ниво, като ги принуждавала да идват на работа.

"Това не е саботаж, тъй като ГЕРБ още от 2013 г. насам твърдят, че осигуряването на кворум е работа на мнозинството. Разбирам, че сегашното управление действа на принципа "като сгафиш и като се издъниш, обвини БСП". Но в този случай това просто не работи, тъй като те си имат достатъчно депутати, за да си направят кворум, но очевидно част от тях не си направиха труда да дойдат до залата", каза Симов.

Той самият не се е регистрирал, въпреки че беше в залата.

"Исках да видя желание от страна на управляващите да работят. А такова не видях", мотивира се Симов.

Лидерът на БСП щяла да се среща с европейски посланици, на които да представи "Визия за България". Повечето депутати от партията имали срещи из страната. 

"Тези, които нямахме срещи, бяхме тук, в залата. Но ГЕРБ очевидно решиха да си починат", каза Симов.