Ако се съди по единствената му раница, прекият извършител на бомбения атентат в "Сарафово" Мухамад Хасан ел Хюсеини въобще не е имал намерение да продължава пътя си.

Това стана ясно днес косвено на поредното дело, макар че съдебният състав се събра само заради една свидетелка - рецепционистка от хотел.

С напредването на годините съдебното дирене за атентата от 18 юли 2012 г. става все по-затруднено, защото - дори без да броим десетките израелски пострадали лица, свидетели и граждански ишци - дори българските свидетели стават все по-трудни за намиране.

Подсъдими са Мелиад Фара и Хасан ел Хадж Хасан в условията на задочност, тъй като и двамата ги няма.

Например днес 5-членният съдебен състав, служебните адвокати от Бургас, прокуратурата и частният обвинител се събираха в спецсъда само заради една-единствена свидетелка - рецепционистка от хотел във Варна. Именно там е отсядал представилият се като Жак Фелипе Мартен извършител.

Младата дама не си спомня нищо, освен че е бил слаб, висок, с очила - не си спомня дори името му. Тя го заговорила само от интерес - защото в момента изучавала френски, а той говорел английски с тежък френски акцент въпреки книжката си от Мичиган, САЩ.

Така Мухамад ѝ казал, че всъщност е с произход от френските колонии (при идентифицирането му, оповестено 2 години след атентата, се оказа, че той е ливанец с френски паспорт, б. р.).

Единственият интересен въпрос днес бе зададен от спецпрокуратурата в лицето на обвинителя Евгения Станкова - имал ли е багаж атентаторът. На това свидетелката отговори отрицателно - че Мухамад е бил с единствената раница, с която после се вижда и на видеозаписите, преди да взриви автобуса с израелски туристи. Тя първо я определи като "черна", но после се поправи на "тъмна".

Не дойде нито един от списъка с други свидетели, призовани за днес - кой поради болест, кой поради това, че не е намерен на адреса, кой е в чужбина за постоянно.

Това принуди съдия Аделина Иванова да отложи делото за 18 октомври. Цялото заседание продължи 14 минути. За следващия път са призовани голяма група свидетели от Русе, които са засичали някои от подсъдимите.