Джуди Денч защити Кевин Спейси по обвиненията в сексуален тормоз. По време на пресконференция на Международния филмов фестивал в Сан Себастиан актрисата си припомни времето, когато двамата работили заедно по филма „Местни новини“ от 2001 г., пише „Варайъти“.

Малко преди да започне продукцията, Денч загубила съпруга си. Тогава Спейси бил „незаменима подкрепа“ на снимачната площадка. Актрисата се изказа и по повод загубата на доверие у актьорите, веднъж щом някой им хвърли обвинения в сексуален тормоз.

По никакъв начин не мога да одобря факта, че започват да изрязват Кевин Спейси от филмите, каквото и да е направил коментира Денч. – Трябваше ли да направим това, което се случи, да бъде заменен с Кристофър Плъмър? Трябва ли да правим това с историята? Трябва ли да се върнем назад към всеки, който се е държал неуместно или е нарушил закона, или е извършил някакво нарушение, за да го изрежем? Трябва ли да ги изтръгваме от историята? Не знам.“

Денч говори за филма на Ридли Скот „Всичките пари на света“, където Спейси бе заменен в последния момент от Кристофър Плъмър в главната роля. Малко преди да бъде напълно завършен проекта на Скот, Антъни Рап отправи своите обвинения за изнасилване към актьора от „Къща от карти“. По това време снимките вече бяха готови, но режисьорът все пак реагира на новината и напълно изряза сцените със Спейси. В резултат на това, Плъмър получи номинация за „Оскар“.

„Не знам какви са били обстоятелствата, но независимо от тях той е и беше прекрасен актьор – добави още тя, говорейки за него като за „добър приятел“. – Не мога да си представя как се справя.“

Денч е в Сан Себастиан, Испания, за да получи най-голямата награда на форума – отличието „Доностия“. На събитието ще бъде представен и новият ѝ филм Red Joan.

"Площад Славейков"