Какво събитие - съпругата на принц Хари Меган Маркъл сама затвори вратата на колата, от която слезе на първата си самостоятелна официална изява - откриването на изложба в Кралската академия на изкуствата. И това се оказа повод за сериозни дискусии и вълнения във Великобритания.

Ясно е, че като излизат от автомобил повечето хора си затварят вратата, движението е съвсем инстинктивно. Но могат ли да си позволят такава волност членове на британското кралско семейство?

В социалните мрежи едни се възхищават от обикновеното ѝ и естествено поведение, други се шегуват, че сега някой ще остане без работа.

Все пак херцогинята не е направила нищо кой знае какво, смятат експерти по протокол, потърсени от Би Би Си.

Според Уилям Хенсън, специалист по етикет, затварянето на вратата не е нарушение.

"По правило, ако сте член на кралското семейство или някой друг важен и влиятелен човек, хората, които ви придружават като ваши помощници отварят и затварят вратата на автомобила ви", обяснява той. Като според него това е по-скоро въпрос на безопасност, а не на поведение и маниери.

На видеото се вижда как човекът, който отваря вратата на Меган, отстъпва една крачка встрани, за да ѝ даде възможност да се поздрави с хората, които идват да я посрещнат. И преди той да успее да затвори вратата, Меган го изпреварва.

Коментарите в социалните мрежи не закъсняха. Като този незначителен епизод напълно затъмни основното събитие. - откриването на изложба на изкуството на Океания.

При това на Меган вече ѝ е навик сама да си затваря вратата. Миналата седмица тя го направи на представянето на книга с готварските рецепти за благотворителност

Меган може да си затваря САМА вратата.

Но все така има редица правила, които не може да нарушава - не може да си прави и да публикува селфита, да раздава автографи, да гласува и да пише сама в социалните мрежи.