Гръцкото министерство на финансите съобщи днес, че премахва капиталовия контрол върху тегленето на пари в брой и движението на капитал в рамките на страната, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА.

Решението влиза в сила от 1 октомври, посочи в прессъобщение министерството.

Ограниченията бяха наложени преди три години, за да предотвратят масово теглене на депозити в разгара на дълговата криза в страната, напомня Асошиейтед прес.

Министерството също така повишава тавана за движение на капитала в чужбина: гърците извън страната ще могат да теглят до 5000 евро месечно от банките в чужбина.

Същевременно сумите в евро или друга валута, които е позволено да се прехвърлят от Гърция в други страни, се увеличават от 3000 евро на 10 000 евро.

Бизнесмените и компаниите ще имат право да изпращат в чужбина в рамките на бизнес дейностите си до 100 000 евро спрямо 40 000 евро в момента. 

Ограниченията бяха въведени през юни 2015 г., за да предотвратят срив на банките заради масово теглене на депозити, когато преговорите между правителството и международните кредитори бяха на ръба да се провалят.

Премахването на ограниченията идва месец след като страната приключи последната си спасителна програма.