Полша подгони украинската правозащитничка Людмила Козловска и стана причина тя да бъде депортирана от Шенгенското пространство.

Активистката обаче получи нова виза, издадена от белгийското правителство и говори в Европарламента в Брюксел. Тя обвини властите във Варшава, че се държат като колегите си в Кремъл към неудобните за тях хора.

Козловска е основател и председател на фондация „Отворен диалог“, създадена през 2009 г. Централата й е във Варшава, а нейни поделения им в Киев и Брюксел. Цел на организацията е защита на човешките права, демокрацията и върховенството на закона в постсъветското пространство. Особено активна е в Казахстан.

Може да се каже, че случаят а подобен на този с „Отворено общество“ в Унгария.

Украинката е омъжена за полския гражданин Бартош Крамек, който е председател на Управителния съвет на „Отворен диалог“. Козловска е подала молба за постоянно пребиваване в Полша като съпруга на гражданин на страна от ЕС.

На 12 август тя пристига със самолет в Брюксел. Щом слиза на летище „Завантем“, е задържана от бегийските власти а ден по-късно е качена на обратния полет за Украйна. Оказва се, че това е направено по искане на Полша, която я е включила в Шенгенската информационна система (ШИС) с искане да бъде депортирана от ЕС.

Най-интересното е, че и до днес Козловска няма отговор от властите във Варшава въпреки всичките си запитвания.

„Полските власти комуникират с нас единствено чрез медиите. До ден днешен не сме получили нито един официален документ. Аз все още не знам каква е причината да бъда вкарана в ШИС. До този момент чувам само демарши от страна на външното министерство, критични изявления от страна на президента (Анджий Дуда – б.а.), сподели Людмила Козловска специално за Клуб Z.

И допълва:

„Бих казала, това е малко в стила на постсъветските страни от рода на Казахстан, където президентът се опитва да окаже натиск върху свой колега от друга държава върху парламента, за да не канят те неудобни за него хора. За мен тази практика е абсолютно недопустима и е много лошо свидетелство за това, което се случва в Полша.“

Въпреки действията на полските власти Козловска получи наскоро германска виза. А сега виза й издадоха белгийските власти. Това стана по молба на двама евродепутати. Те са Ги Верхофстат – бившпремиер на Белгия, в момента преседател на групата на Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) в Европарламента и Ребека Хармс от групата Зелени/Обединена европейска левица.

Людмила Козловска и Бартош Крамек пристигнаха в Брюксел на 25 септември. Снимка Фейсбук

На 26 септември Козловска говори на открито заседание на АЛДЕ и разказа за ситуацията в Полша.

А само два дни по-рано – на 24 септември, Еврокомисията обяви, че дава Полша на Съда на ЕС (СЕС) заради спорни съдебни реформи. Според Брюксел те представляват нарушение на върховенството на закона.

„Полша често служеше като пример за подражание като вдъхновяваше източните си съседи на борба за демократични преобразувания. Полският народ изразяваше солидарността си, а моята втора родина бе сигурно убежище а политически бежанци. За съжаление, всичко се промени. След идването на власт на „Право и справедливост“ вместо да бъде вдъхновител и пример за подражание, Полша прилага постсъветските стандарти за държавно управление“, каза Козловска пред евродепутатите от АЛДЕ.

Украинската активистка обаче не посвети изказването единствено на своя случай. Тя цитира доклад на движението Граждани на Република Полша, според който в момента се водят съдебни дела срещу над 2000 мирни демонстранти, излизали на протести в защита на конституцията, на правата на жените или против всякакви радикални десни групировки.

„Макар това да е несъпостаивмо по мащабите си, сегашните преследвания и репресии срещу активисти за безпрецедентни след падането на комунизма през 1989 г.“, изтъкна Козловска.

Гражданските активисти биват следени, обискирани са офиси на различни организации, конфискувани са компютри и телефони. Наскоро полицаи счупиха ръката на активистката Юстина Бутримович.

Тормозът срещу медиите също е застрашителен. Козловска разказа за уволнението на Иван Шило – беларуски сътрудник на полския телевзионен канал „Белсат“. Провинението му било, че пуснал в личния си фейсбук профил... снимка на полския президент Анджей Дуда с Доналд Тръмп в Белия дом в САЩ. Шило не написал никакъв коментар. Началството обаче решило, че снимката представяла Дуда в неблагоприятна светлина.

Гневът на полските власти се стоварил с пълна сила върху семейството на Козловска, след като съпругът й Бартош Крамек пуснал през 2017 г. във фейсбук статия за възможните предстоящи граждански протести. И завалели едно от друго по-фантастични обвинения, твърди украинската правозащитничка:

„Обвиниха ни в стремеж да провокираме кървав Майдан и в планове за сваляне на правителството. Действали сме били в интерес на чужди държави и правителства – Сорос, руснаците, германците, т. нар. брюкселски елит, включително Ги Верхофстат, който е един от най-добрите приятели на Полша, украинските националисти, различни западни разузнавания. Държавните и проправителствените медии всеки ден пускаха фейкове. Те често възпроизвеждаха дезинформация, разпространявана срещу нас в Казахстан, Русия, Молдова.“

Полша обаче така и не успяла да предяви официални обвинения срещу Козловска, Крамек и „Отворен диалог“. Дори двама външни министри – Витолд Вашчиковски и Яцек Чапутович, загубили дела, като съдът отказал да назначи по тяхно искане специален комисар начело на фондацията.

„Мисля, че гоненията срещу мен са предизикани от факта, че съм чужденка и съм по-лесна цел, отколкото мъжът ми. Това може да бъде смятано за предупреждение към други чужденци, живеещи в Полша и опитващи се да се противопоставят на режима“, каза Козловска пред евродепутатите либерали.

Бартош Крамек сподели пред Клуб Z, че в някои кръгове родината му била обсъждана идеята той да бъде лишен от полско гражданство. Това обаче няма как да стане, освен ако той сам не го поиска.

Наскоро Еврокомисията отказала да изпълни искането на трима евродепутати от „Право и справедливост“ и го отклонила като необосновано. Ришард Чарнецки, Ришард Легутко и Косма Злотовски поискали да бъде анулирана регистрацията на „Открит диалог“ в Регистъра за прозрачност на ЕС.

Единствено Витолд Вашчиковски, заемал допреди няколко месеца поста външен министър, заявил открито, че Козловска и фондацията й се занимават с антидържавна дейност, като влияят на чуждестранни политици, най-вече тези в Брюксел.

„Аз обаче вярвам, че ЕС ще се превърне в дом човешките права и свободи и за такива случаи няма да има място“, каза Людмила Козловска пред Клуб Z.

А съпругът й изтъкна:

„Фактът, че ЕС дава Полша на съд, е много добър. Добър е за самата Полша. Ние отдавна очаквахме тази мярка. Това е нашето спасение.“

Белгийският евродепутат Жерар Дьопре от АЛДЕ обяви в залата, че готов да съди Полша за нарушение на правото на свободно движение, от което могат да се възползват и членовете на семействата на гражданите на Съюза.