От около 20 години вече никой не знае каква е реалната цена на клиничните пътеки.

Това коментира по бТВ бившият здравен министър и председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване Мими Виткова по повод предложенията на Министерството на здравеопазването за промяна в здравноосигурителната система.

"Двата предложени варианта за промени в здравната система не ни казват какъв е проблемът – дали  е само в приходната част, или има и други, които ние подценяваме и не им обръщаме внимание", отбеляза тя.

При това според нея взаимно се изключват.

Единият вариант е за демонополизация на НЗОК чрез конкурирането й с други дружества, в които ще внасяме здравната си вноска. Другият е за допълнително внасяне на 12 лв. месечно в задължително допълнително здравно застраховане. При този вариант НЗОК поема 85 на сто от лечението до 700 лв., останалите 15 на сто плаща пациентът, а всичко над тавана от 700 лв. би трябвало да се поема от застрахователя.

"Вариантът за пълна демонополизация на касата казва, че се запазва вноската от 8% - така се признава, че парите са достатъчни, но се управляват лошо. Поради това предлагат да ги управляват застрахователите.  Вторият вариант казва – "парите не са достатъчни ", обясни Виткова, която е изпълнителен директор на здравноосигурителен фонд "Доверие".

"Системата е сбъркана и в структурата, и в организацията, и в управлението", смята още тя.

По думите ѝ здравеопазването ни се оказва в диспропорции – цели региони на страната ни са без лекари и без болнична помощ.

"Тези проблеми не може да бъдат решени, като се увеличават парите за здравни вноски", отбеляза Мими Виткова.