Селекционерът на българския национален отбор по волейбол Пламен Константинов остана доволен от предпоследната контролна среща на тима преди старта на Световното първенство в Полша, което започва на 31 август. Въпреки резултата (3-1 в полза на Франция) Гибона отчете позитивите от двубоя и заяви, че на предстоящия мондиал момчетата ще бъдат в по-добра форма.

„Определено това е най-добрият ни мач досега. Уморени сме, а французите са в по-добра форма. Очевидно е, че всички сме тежки. Вчера направихме много тежък фитнес, но нашата програма е по-различна от тяхната. Французите трябва да влязат във форма още за първите двубои в групата от световното първенство, а ние програмираме да сме в най-добро състояние от втората фаза нататък, поне такава ни е идеята.Така че очевидно Франция е по-добра от нас в този момент. Заслужено ни победиха.”

Както се и очакваше, в днешната среща треньорът даде шанс за изява на почти всички състезатели. Най-резултатен за „лъвовете” бе  диагоналът Цветан Соколов, който заби 24 точки, а 8 добави Николай Пенчев. В центъра добре се включи Виктор Йосифов, който приключи срещата с актив от 7 точки.

Цял мач като титуляр игра разпределителят Андрей Жеков, което е сигурна заявка, че на мондиала в Полша именно той ще бъде основният плеймейкър на тима ни. Негов заместник ще бъде Добромир Димитров.

Треньорът повдигна завесата около отстраняването на братя Братоеви: „Доволен съм от момчетата. Проявиха старание, вложиха труд и усилие, но въпросът е кой ми подхожда за втори разпределител. В интерес на истината, ако трябваше да избирам за първи разпределител - титуляр без връщането на Андрей, може би щях да избера Георги. Но за втори разпределител в този момент ми подхожда повече Добри, защото е по-управляем.”

При резултат 8-7 в четвъртата част срещата бе прекъсната за около 20 минути заради няколко токови удара, които изгасиха половината осветление в залата. След като аварията бе отстранена Константинов включи в игра и Владимир Николов, на мястото на Соколов. Бившият капитан на отбора отигра няколко технични атаки и показа, че ще е от голяма полза на отбора ни, особено в ключовите разигравания след 20-та точка.

"Чувствам се добре. Дали ще бъда в групата за световното първенство, това ще реши старши-треньорът. Той ще прецени дали моето състояние е достатъчно добро, за да бъда в полза на отбора.", заяви Николов след края на срещата.

Константинов задочно отговори и на въпроса, кой ще отпадне от групата за световното, след като основните „заподозрени” бяха Владимир Николов и Данаил Милушев. „Утре може би ще започна с Владо, за да му дам повече възможност, защото изигра само последния гейм, а искам да го видя и като започне, за да мога да преценя. Току що според мен дадох отговор на въпроса "Кой ще отпадне от групата?". Искам да видя състоянието на Владо и от там насетне ще решавам вече.”.

Днес е последната проверка за българите преди мондиала срещу настоящия световен шампион Бразилия. Срещата е от 17,30 часа в Ботевград и ще бъде предавана пряко по БНТ 1.