Лиляна Павлова – министърът за българското преседателство на Съвета за ЕС, запозна Жан-Клод Юнкер с идеята за създаването на Глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай.

Това заяви Павлова пред журналисти в Брюксел. Тя има среща с председателя на Еврокомисията.

Решението за създаването на този център бе взето в София през юли по време на срещата във формат „16+1“.

„В този център трябва да работим по начин, по който да развиваме партньорски отношения във формат „ЕС-Китай“, които да активизират икономическите отношения в сферата на инфраструктурата. Заявих пред Юнкер, че целта на центъра е да работим с нашите партньори така, че да прилагаме европейско законодателство, европейски правила, той да бъде проевропейски ориентиран, за да може китайският бизнес, който има желание да инвестира в инфраструктурата в Европа, на Западните Балкани да спазва тези правила в духа на реципрочност“, каза Павлова.

Първоначално постигнатата договореност между България и Китай е центърът да не бъде държавна институция, а неправителствена организация, уточни министърката. Той трябва да се основава на мозъчен тръст, който да се занимава с научни изследвания, анализи, прогнози и обучение за разпространение на добри практики и европейски правила в отношенията между ЕС и Китай.

Специално за България има голям китайски интерес за инвестиции в инфраструктурата – пътната, железопътната и енергийната. Има интерес и за потенциални партньорства в бизнеса.

„За нас ще е важно да установим тези партньорства, но така, че да не нарушаваме правилата за държавни помощи“, изтъкна Лиляна Павлова.

На 20 октомври София ще бъде домакин на нова среща във формат „16+1“, в която ще участват лидери на големия и малкия бизнес. Павлова увери, че ще бъде дадена възможност и на малките фирми в областта на земеделието и хранителната индустрия.