Говорителят на руския президент Владимир Путин заяви днес, че не разполага с данни за награждаването от държавния глава на човек с фамилно име Чепига, предаде ТАСС, цитирана от БТА.


"Нямам информация за това човек с такава фамилия да е бил награждаван", каза говорителят Дмитрий Песков пред журналисти.

Той изпълни обещанието си, дадено на представители на медиите снощи, да провери дали Путин е награждавал Чепига. 

В сряда британският в. "Дейли телеграф" съобщи, че истинската самоличност на единия от мъжете, издирвани от Великобритания за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солзбъри, е Анатолий Владимирович Чепига. Той е руски полковник от военното разузнаване с награди, предаде Ройтерс. Вестникът се позова на свое разследване, проведено съвместно със сайта "Белингкет", който пише по теми, свързани с разузнаването.


По-рано този месец британски прокурори обвиниха двама руснаци - Александър Петров и Руслан Боширов, в опит за убийство чрез отравяне с "Новичок" на Сергей Скрипал и дъщеря му през март в южния английски град Солзбъри.
 
Тогава прокурорите казаха, че заподозрените вероятно са използвали фалшиви имена, за да влязат във Великобритания.
 
Песков отбеляза, че е невъзможно да се води дискусия с журналистите по този въпрос на базата на непотвърдена информация. Говорителят на Кремъл изтъкна, че с идентифициране на хора могат да се занимават само спецслужбите, но за това са им нужни официални данни.


"За да могат съответните наши служби да получат възможността да участват в разследването на този инцидент, те трябва да имат изходни материали - официални изходни материали, тези материали могат да постъпват само от компетентни източници", подчерта Песков.