Нова тв се разграничи от репортера на "Господари на ефира" Димитър Върбанов, за когото се смяташе, че е бил бит по време на изпълнение на служебните си задължения, но днес записи от охранителните камери от мястото на инцидента показаха по-различен ъгъл на случилото се. Продуцентът на предаването - "Глобъл филмс" пък го отстрани от екипа. А прокуратурата обяви, че ще му повдигне обвинения за даване на лъжливи показания.

От телевизията, която излъчва "Господари"-те, поместиха на сайта си позиция и обявиха, че ще търсят отговорност и от продуцентите на предаването:

"Нова Броудкастинг Груп не приема подобни методи, несъвместими с принципите на професионалната разследваща журналистика

В контекста на събитията, свързани с репортера на „Господари на ефира“ Димитър Върбанов, Нова Броудкастинг Груп е силно обезпокоена от погрешното внушение, което журналистът е създал.

Въпреки че „Господари на ефира“ е външна продукция с изцяло независима редакционна политика, Нова Броудкастинг Груп не приема подобни методи, несъвместими с принципите на професионалната разследваща журналистика. Медията се разграничава от случилото се и ще потърси отговорност от продуцента, се казва позиция на медията."

 "Журналистът Димитър Върбанов е отстранен от екипа на предаването, за което работи", обявиха и от "Глобал филмс", която продуцира"Господари на ефира".

От компанията обаче допълват, че медиите са преувеличили случая чрез "сензационни изрази като "жестоко пребит" и "тежък побой". И допълват:

"Вярваме и ще работим за това тази тема, да не измести фокуса от 3-месечното ни разследване, което безспорно показа закононарушения от страна на недобросъвестен търговец, създали опасност за здравето на хората. Въпреки това, осъзнавайки отговорността, която носим пред българското общество заради огромното доверие в предаването, доверие, за което сме работили и градили през цялата 16-годишна история на "Господари на ефира" считаме за редно да оповестим следното:

"Заради съзнателния или не опит на репортера да подведе обществеността с действията си след приключване на репортажа излъчен в предаването, продуцентът Джуди Халваджиян отстранява Върбанов от екипа на предаването".

Кадритe от охранителните камери в складa за храни обект на репортажа показват по-различна гледна точка. На тях се вижда как двама мъже избутват репортера до вратата на склада, отварят я, след което го добутват навън и я затварят след него. Камера, разположена от външната страна на вратата, показва как Върбанов сам пада на земята, след което оператор от екипа му започва да го снима. Репортерът остава на земята за известно време, подпрян на лакът и говори пред камерата на колегата си. Впоследствие той ляга по гръб, а операторът му звъни по телефона. Накрая на мястото пристигат двама полицаи.

В този момент Върбанов продължава да лежи по гръб, държейки се с дясната ръка за лицето. Униформените му помагат да стане, след което, олюлявайки се и куцайки с единия крак, журналистът отива до близка пейка и сяда, давайки вид, че физическото му състояние не е добро.