Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан призова днес гражданите на Македония да гласуват на референдума на 30 септември.

Той отправи призива си на среща в Брюксел с македонския вицепремиер по европейските въпроси Буяр Османи и албанската министърка на правосъдието Етилда Джонай.

„Като истински демократ мога само да ги призова да използват възможностите за участие в един свободен и прозрачен демократичен процес. Трябва да ценим това право и особено тези, които го имат, защото има много места на планетата, където хората нямат тази възможност“, каза Хан.

В неделя жителите на бившата югославска република трябва да се произнесат дали подкрепят договора с Гърция, според който страната им ще се нарича Република Северна Македония. Преименуването ще отвори пред страната пътя към членство в ЕС и НАТО.

„Сега топката е в полето на гражданите. Нещата са ясни и хората трябва да вземат решение. Мисля, че са добре информирани, международната общност изрази силната си подкрепа. Много политически лидери посетиха Скопие през последните седмици, за да обяснят колко е важен този референдум“, изтъкна еврокомисарят.

Същевременно той разкритикува позицията на македонския прездент Георге Иванов. И изрази мнение, че бойкотът на референдума не е израз на демократично мнозинство.

Хан заяви, че влизането в ЕС и НАТО ще промени региона в положителна насока. Едно от предимствата ще бъдат инвестициите и откриването на нови работни места.

Той допълни, че се подготвят и преговори с Албания. И Скопие, и Тирана ще имат да свършат много работа, за да одигурят върховенството на закона.

„Аз съм оптимист, че в Македония ще се изпълнят двата общи критерия - и избирателната активност, и мнозинството“, смята Буяр Османи.

Противниците на смяната на името на Македония имат намерение да обявят допитването за незаконно,ако в него участват по-малко от половината имащи право на глас.