Заместник-председателят на ГЕРЦ Цветан Цветанов не можа да даде еднозначен отговор застава ли България зад унгарското правителство. За разлика от самото българско правителство.

В предаването "Панорама" по БНТ Цветанов заяви по повода: 

"Още няма окончателно решение, това е само воля, декларирана в Европейския парламент. Самата ЕНП е разделена."

Както е известно, след последното правителственото заседание двамата вицепремиери на Обединени патриоти Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, както и излъченият от тях за министър на околната среда Димов обявиха пред медии, че кабинетът е взел решение да изготви позиция "против" налагането на санкции за Унгария. В рамките на същия ден премиерът Бойко Борисов смекчи "позицията" - тя нямала правна стойност, тепърва щели да я пишат. 

Предложението за такава позиция е в отговор на решението на Европейския парламент от миналата седмица да приеме доклад, с който даде "зелена светлина" за налагане на санкции срещу Будапеща заради действия на правителството на Орбан, които нарушават граждански свободи, засягат неприкосновеността на съдебната власт и свободата на медиите. Предложено е Унгария да бъде наказана с отнемане на правото на глас в ЕС (т. нар. член 7 от договора на ЕС, б.р.). Евродепутатите от ГЕРБ гласуваха в защита на Унгария и против мнозинството в ЕП.

Днес в "Панорама" водещият Бойко Василев на няколко пъти се опита да зададе въпроса на Цветанов в крайна сметка зад кого застава българското правителство по казуса "Унгария" - германският канцлер Ангела Меркел или Виктор Орбан. "Трябва да запазим целостта на ЕС, подкрепяме силна обединена Европа...", започна Цветанов. След неколкократно приканване бе принуден да каже, че няма окончателно решение.

Иначе Цветанов сподели още, че "Съдбата не е на никой друг. Съдбата е на всички нас".

Поводът бе социален репортаж от наводнената Мизия. "Догодина има местни избори и се надявам, че Мизия ще направи своя избор", напомни Цветанов, след което изброи успешните кметове на ГЕРБ. "Прави се много, но все още има неща, които не могат да бъдат направени – няма ресурс и време", все пак призна той.

След което мина на тема БСП. "Опозицията клати властта", обяви зам.-председателят на ГЕРБ, а от думите му се разбра, че я клати като... не осигурява кворум в парламента. Заради липса на кворум Народното събрание не работи в четвъртък, а за малко да не успее да започне работа и днес. Кворумът по принцип е задача на управляващите, в случая на ГЕРБ и ОП, но днес бе спасен от ДПС срещу условието да бъдат отменени от дневния ред спорни поправки в закона за местната власт. 

"Коалицията е стабилна, мнозинството е стабилно. Държавата се променя към по-добро. Показателно е, че имаме 4% икономически растеж. Нормално и отговорно ли е депутатите на БСП да не са в парламента, а да се запознават с електората", попита обаче Цветанов. 

Разбира се, Цветанов коментира и последното изявление на президента Румен Радев, който говори за единение, но и посочи, че от инициативен комитет търсят това единение в негово лице. Става въпрос за комитете на историка Георги Марков, за който се говори, че е прелюдия към партия на Радев.

"Аз не съм запознат с това, което е казал, но мога да кажа, че не търсим конфронтация с президента. Но е същото, което наблюдаваме в Македония – Зоран Заев говори за единението, европейската перспектива и НАТО, а президентът Георге Иванов говори точно обратното – да се запази сегашното статукво. В България е същия случай. Президентът Радев иска да задържи България в орбитата на Изтока", заяви зам.-председателят на ГЕРБ.