Фрагонар, Галимар и Молинар – три от най-реномираните парфюмерийни марки се намират именно в този град, чиято история е наистина неразривно свързана с уханията. Парфюмерийните династии са множество, а опазването на традициите ни най-малко спира интереса към новото и обучаването на  нови специалисти в необятната сфера на ароматите.

Фрагонар е сред тримата „големи“ в Грас

Марго Хофстед сравнява работата си с тази на композиторите: „Главата ми е библиотека от аромати. И когато работя, създавам симфония от най-различни нотки“. Тя е професор по литература, но преподава и в Института по парфюмерия, разположен в някогашен манастир. В това учебно заведение всеки би могъл да разработи собствен парфюм, а ако се окаже способен, тутакси може да се насочи към работодателите от района – наред с трите споменати марки, пак там наблизо е и фирмата L’Occitane.

Университетът за аромати и вкусове е сравнително нов – още не е навършил и десет години, но пък е единствен по рода си център за обучение на фармацевти и парфюмери-професионалисти. По стъпките на Грьонуй, легендарния герой на Патрик Зюскинд от романа „Парфюмът“? Не, всичко се получава без жертви, но пък Грас и Грьонуй са свързани – част от действието в романа се развива именно в този град.

В Грас имат и Богородица на парфюмите.

Който започва да се превръща в средище на кожарската в средище на ароматната индустрия около 1 600-ната година – когато излиза модата ръкавиците да се парфюмират. Постепенно „страничното“ занимание се превръща в основно, а ако имаме предвид как приблизително се превежда „рar fum“  - „през дима“, етимологията е лесно обяснима в контекста на времето.

От началото на 17 век нататък парфюмерите от Грас се специализират в извличането на екстракти от цветове – най-вече портокалови и жасминови. Днес по-голямата част от нужните за производството суровини се внасят – от Мароко, България, Индия или Турция. Годишно в Грас се преработват над 10 000 тона цветове, а работещите в тази индустрия са над 4 000 души.

В школата в Грас всеки може да създаде свой уникален парфюм

Виолетовите лавандулови вълни на Прованс несъмнено са отличен декор за всякакви свързани с благоуханията начинания, но нищо не се получава от само себе си – за възпитаването на перфектния „нос“ са необходими около 20 години. Една след това той би бил в състояние да различава към 3 500 различни нотки в ароматите. И поне началото би могло спокойно да бъде сложено в училището в Грас, което предлага различни по продължителност и сложност курсове, включително специална програма на руски език.

Меката на цветята е и Мека на парфюмите.

Както посочва Марго Хофстед, добрият парфюм представлява комбинация от естествени и синтетични вещества, чийто брой може да достигне и 200. Важно е съотношението им.