Президентът на Сърбия Александър Вучич нареди сръбската армия в пълен състав да бъде поставена в най-висока степен на бойна готовност, бе съобщено на Танюг в кабинета на президента, който е и върховен командващ сръбската армия. Информацията е цитирана от БТА.

Нареждането е предадено на началника на Генералния щаб на сръбската армия.

По-рано днес около 60 членове на косовските специални части РОСУ бяха разположени в непосредствена близост до изкуственото езеро Газиводе в северно Косово.

Главният говорител на силите на НАТО КейФОР Винченцо Грасо заяви за Танюг, че все още няма информации за навлизане на РОСУ в северно Косово, в непосредствена близост до езерото. Той добави, че се извършва проверка на информацията и ситуацията се следи.

Европейският съюз призова Белград и Прищина да действат спокойно и сдържано след изострянето на ситуацията в Косово. Това заяви пред журналисти в Брюксел представител на външнополитическата служба на Евросъюза.

"Разчитаме, че всички участници в събитията ще действат спокойно и сдържано. Приемаме ситуацията крайно сериозно и поддържаме контакт с всички страни", заяви той.

Малко по-късно директорът на сръбската правителствена служба Марко Джурич съобщи, че косовските специални части са се изтеглили от северно Косово.

Малко преди това президентът на Косово Хашим Тачи, който посети езерото Газиводе, напусна района.

Президентът на Сърбия Александър Вучич, който в момента обикаля сръбските воъоръжени сили, ще направи обръщение довечера в 21 часа (22 часа българско време). В момента на цялата територия на Сърбия се провеждат действия на армията и полицията в съответствие с нареждането на президента и с цел подобно поведение на Прищина да бъде прекратено, добави Джурич. Сърбите в северно Косово са започнали да се събират на много места, добави още той.

Отново стана ясно, че сръбският народ в Косово не може да разчита на КейФОР и НАТО, смята той.

Джурич оцени като лъжа обяснението, че днешните събития са в резултат на вътрешни противоречия между косовските политици и каза на сърбите в Косово да не се тревожат, защото Белград, и държавното ръководство, и целият сръбски народ стои твърдо до тях и няма да допусне терор и насилие над тях.

След днешната ситуация "малко трудно ще видят Вучич в Брюксел", каза още той.

Джурич най-остро осъди изявлението на говорителката на ЕС Мая Коциянчич, която призова и двете страни към въздържаност.

"Като че ли сърбите в Косово отново са нападнали сами себе си, за да призовава и двете страни към въздържаност. Смятам, че това е върхът на безобразието и несериозността при такива тежки обстоятелства и още веднтъж показва, че не трябва да очакваме нищо от представителите на ЕС", каза Джурич