"За този човек няма нищо незаконно. Повече от това няма кой в тая държава да направи. Това проверявано лице е един от най-големите данъкоплатци"

Това заяви шефът на антикорупционния орган КПКОНПИ Пламен Георгиев по бТВ тази сутрин. Той коментира последните няколко проверки на комисията, която оглавява.

Според Георгиев при проверката на Пеевски е имало огромен брой доказателства и всички те са показали само законна дейност. Той многократно обясни, че проверката на КПКОНПИ нормално продължава година, както е било в случаите с Трайчо Трайков, Ветко и Маринела Арабаджиеви, Симеон Дянков и пр. Проверката върху Делян Пеевски продължи 3 месеца.

По темата с Трайчо Трайков, който в края на работната седмица трябваше да внесе доказателства за приходите си, но заяви, че не може в толкова кратък срок, Георгиев каза:

"Законът не му дава повече време. Независимо, че ние нямаме право да удължим срока, ако г-н Трайков даде доказателства достатъчно време преди тримесечния срок, при който трябва да внесем иск в съда, ако внесе в следващите седмици, всичко ще бъде взето предвид."

И обясни, че това означава спиране на запора на средствата. Трайков заяви, че няма нито стотинка незаконни доходи, и че много от тях са от работата му в чужбина преди да се върне в България и да влезе в политиката. Георгиев заяви, че няма изпълнение на поръчка, а проверка на несъответствие.

"Ние няма как да проверим всичко, има доходи от чужбина, ние няма как това откъде да го знаем. Например имаш богат чичо в чужбина. Не виждам кое не е ясно."

Шефът на КПКОНПИ се възмути и на думите на Трайков, че не му е ясно с кои негови доходи имат неясноти.

"Как да не е ясно, той прегледа всички доказателства, като не им е ясно, какво обжалват?"

За свързаната проверка на друг бивш министър - Симеон Дянков - той разясни, че са имали проблем да го намерят, но Дянков го е потърсил сам и проверката е започнала. И сподели отново за странния детайл за брака на Дянков, който първоначално изпратил писмо с тезата "лицето е женено, но няма акт за граждански брак".

За случая с обвинената за вземане на подкуп кметица на Младост Десислава Иванчева заяви:

"Единственият факт - какво правят тези пари в автомобила на тази жена? Много разговори са записани от нас. Ние имаме голям обем доказателства. Повече от 10 тома разговори са записани. Обемът на тези доказателства е толкова голям, че виждате колко пъти беше обжалвана мярката за неотклонение, а съдът я отхвърля, защото доказателствата са много. Бих бил щастлив да работя като прокурор по такъв лесен случай."

А по проверката на Арабаджиеви заяви само, че се нуждаят от още време - и за пореден път припомни, че законът дава срок до година за това.