"Македония показа, че иска да е от семейството на европейските държави и НАТО."

Това заяви премиерът на Македония Зоран Заев тази вечер на официална пресконференция след края на днешния референдум в югозападната ни съседка. 

Той определи волята на гражданите за "неприкосновена" и обяви, че референдумът е бил успех.

"Успех е за всички ни. Без значение от организирания бойкот на ВМРО-ДПМНЕ отчитам, че огромно мнозинство от гражданите гласуваха за европейска Македония. След няколко часа ще разберем резултатите."

Предварителните данни от частичното преброяване обаче сочат активност от 34,1%, която е недостатъчна, за да бъде референдумът валиден. По принцип са нужни поне 50% от избирателите, които в Македония са малко над 1,8 млн. души, да участват във вота. В такъв случай парламентът трябваше просто да го приеме - както е и по българския закон. Сега обаче решението е изцяло в техни ръце.

Заев каза още, че сега предложението на референдума - да се приеме споразумението с Гърция, с което страната би била прекръстена на "Северна Македония" - трябва да се превърне в закон и да бъде подкрепено от мнозинство в парламента.

Премиерът заяви, че очаква опозицията да уважи решението на гражданите.

"Ако това не се случи, ще употребим другата демократична практика - ще отидем предсрочни парламентарни избори", добави той.

Преди вота Заев обеща да подаде оставка, ако референдумът е неуспешен. В края на днешното си изказване обеща:

"Аз ще продължавам своята работа и Македония ще бъде приета в НАТО и в Европейския съюз!"