Обявеният за исторически референдум за новото име на Македония ще влезе в учебниците като истински провал за управляващата коалиция на премира Зоран Заев. Въпреки интензивната кампания „за" промяна на името, която кабинетът в Скопие проведе през последните седмици, очакванията за категорична подкрепа на договора с Гърция не се оправдаха. По-късно в понеделник Държавната избирателна комисия (ДИК) ще обяви първите официални резултати от неделния вот. Може обаче със сигурност да се заключи, че гражданите на югозападната ни съседка изглежда предпочетоха бойкота пред евроатлантическата интеграция – или поне ако съдим по ниската избирателна активност, която бе регистрирана на референдума. Макар все още да няма официална информация, по всичко личи, че на фона на общата картина македонските граждани от албански произход ще се окажат „верни съюзници“ на Европейския съюз и НАТО – първите резултати от преброяването на бюлетините показват по категоричен начин, че в общините с преобладаващо албанско население е регистрирана най-високата избирателна активност. Предстои публикуването на официалните анализи на ДИК, пише "Фокус".

Струва си да се припомни, че съгласно данните от последното преброяване на населението на Македония от 2002 г., албанците са съставлявали 25% от населението на страната.

В деня на гласуването лидерът на кабинета в Тирана Еди Рама призова всички албанци в Македония да гласуват „за“ промяната на името на страната, като определи въздържалите се от упражняване на правото си на глас като „предатели“.

„Тази неделя е ден, в който всеки албанец трябва да отиде да гласува за европейска Македония, Македония на следващото поколение македонци и албанци като двата народа, които основаха тази страна, и които са двете страни на един и същи медал“, заяви Рама в рамките на пресконференция в Тирана.

И продължи:

„Всеки албанец (в Македония) трябва да е наясно, че ако не гласува, за да подкрепи референдума, ще предаде своя дом и следващото поколение македонци и албанци. Всичко е много просто“, бяха думите на Рама, които впрочем предизвикаха раздразнение у мнозина.

След провала на референдума за името в Македония изявления направиха всички политически партии в страната, включително албанските.

„Този изборен ден, с малки забележки, премина по най-добрия начин и гражданите имаха възможност да изразят свободно волята си“, бе оценката на председателя на движението БЕСА Африм Гаши. „Благодарим на всички граждани, които отговориха на призива за участие в референдума, потвърждавайки своята гражданска отговорност и зрялост в ключовия момента, в който се намира държавата. Както може да се види от първите данни, там, където движението БЕСА има свои избиратели, избирателната активност е над 50%, а отговорът „за“ на този референдум е категоричен. Днес за пореден път се потвърди това, което ние, като политическа партия, но и като албанци, сме подчертавали многократно - че липсата на коректно преброяване на населението има последици и в избирателните списъци. От друга страна, без да бъдат прочистени избирателните списъци, средният праг за активност е малко верояно да бъде постигнат. В държава, в която официални данни показват стотици хиляди изселници през последните 15 години, да се твърди, че 903 000 са 50% от гласоподавателите, е почти утопия. Ето защо, този референдум е още една пътна карта за това какво трябва да направим като държава и като общество – организиране на преброяване на населението и прочистване на избирателния списък“, поясни Гаши.

Същевременно той подчерта, че движението БЕСА остава ангажирано с евроатлантическия курс и ще продължи да подкрепя този процес.

Председателят на „Алианс за албанците“ Зиядин Зела изрази задоволство от избирателната активност на гражданите от албански произход на референдума за името.

„От „Алианс за албанците“ сме доволни от избирателната активност на албанците на референдума. Във всеки изборен цикъл – ако се върнете назад и гледате парламентарните или местните избори, ще видите, че албанците гласуват за техните политически партии. За нас е много важно, че албанците в Македония преминаха успешно теста и показаха, че са верни съюзници на НАТО и Европейския съюз“, подчерта Села.

Коментирайки резултатите от гласуването, лидерът на етническата партия подчерта:

„Със съжаление трябва да констатирам, че „Алисанс за албанците“ имаше право. Когато в парламента се взимаше решение за провеждане на референдума за името на 30 септември, тогава аз, като председател на партията, с ясни констатации и анализи предупредих, че референдумът е излишен. Защото какъвто и да бъде изходът, решенията отново трябва да се взимат в Събранието“, подчерта Села.

В местните медии бе цитирано и изявление на бившия министър на здравеопазването в правителството на Никола Груевски Имер Селамани, който подчерта необходимостта от анализ на гласуването на албанците на референдума за името.

„Трябва да се направят допълнителни анализи за изхода от гласуването, да се разбере защо не беше постигната избирателната активност от последните местни избори. Трябва да се анализира дали кампанията е била достатъчно информативна за албанците“, обясни Селмани.

Бившият политик и настоящ бизнесмен бе категоричен, че ако премиерът Зоран Заев не успее да си осигури подкрепата на 80 депутати от 120-местния парламент в Скопие, то тогава трябва да бъдат организирани предсрочни парламентарни избори. Съгласно думите му, би било най-добре да бъде постигнат консенсус между партиите, за да се продължи със следването на плана за македонското членство в ЕС и НАТО.

За разлика от референдума на 8 септември 1991 г. за независимостта на Македония, на който бойкот тогава обявиха партиите на етническите албанци – по това това време две - Партия за демократичен просперитет (ПДП) и Народната демократична партия (НДП), референдумът за промяна на името бе подкрепен от всички политически сили на албанския етнос в страната. При регистрирани тогава 1 495 807 гласоподаватели беше постигната избирателна активност от 75,72% или 1 132 595 гласували. От гласувалите за действителни бяха признати 1 118 497 гласа (98,79%), а за недействителни - 13 648 гласа (1,21%). В подкрепа на независимостта се изказаха 1 079 308 гласоподаватели (96,46%), а против - 39 639 (3,54%).

Последните данни, публикувани на официалната интернет страница на Държавната избирателна комисия на Македония (ДИК), при 97% обработени бюлетини, показват, че избирателната активност на референдума за името е била 36,79%, т.е. правото си на глас са упражнили 649 376 избиратели. „За“ са гласували 91,37% от упражнилите правото си на глас, или 593 315 души, а „против“ – 5,64%, или 36 596 избиратели. Недействителните бюлетини са 2,99%.