Възрастната жена от Хасково, която даде близо 50 000 лв. на измамници и се усети 4 месеца след това, е съдействала на мошениците за 6 престъпления. Това съобщи пред Нова тв старши инспектор Златка Падинкова, началник на сектор "Измами" в ГДНП.

"Хасково Марица" припомня преди дни как 75-годишната жена е била принудена да стане муле, за да си върне парите, като през цялото време вярвала, че помага на полицията във Велико Търново.

Не 26 септември в управлението в старата столица дошла дамата от Хасково, която обяснила, че в периода 17-18 май е станала жертва на телефонна измама. Мошениците действали по познатата вече схема "съдействие на полицията за задържане на телефонни измамници" и успели да отмъкнат само от нея 48 900 лв. Бабата следвала указанията им и теглила на три пъти различни суми, които оставяла на различни места в Търново.

„В много от случаите не успяваме да осъществим директен контакт с пострадалите, тъй като не вярват, че сме реалната полиция. През това време имамниците ги убеждават, че ще дойдат униформени на адреса и това са хората, които ще ги пребият”, разказа още Златка Падинкова.

"Необяснимо е това, че хората гледат да съдействат максимално на фалшивата полиция. Самата схема е придружена от обаждане от класически телефонни измамници и много често има елемент на заплаха. Това в някаква степен провокира хората да съдействат на мнимия полицай”, обясни Падинкова.