Гражданите на Македония бяха призовани да отговорят на ключов за страната въпрос с простичкото „да“ или „не“. Те обаче предпочетоха да замълчат, гласи редакционен коментар на най-тиражирания вестник в Германия "Зюддойче цайтунг", цитиран от "Фокус".

Референдумът за чувствителната тема за промяна на името на Македония се провали, защото до избирателните урни отидоха далеч по-малко от необходимия брой гласоподаватели. Обещаният пробив на балканската страна в посока Запад приключи, безславно заровен в дълбока дупка. Резултатите от референдума са болезнено поражение за правителството на социалдемократа Зоран Заев, което положи усилия за преодоляване на дългогодишния спор с Гърция за името.

Прилагането на постигнатото между двете държави споразумение трябва да проправи пътя на страната към членство в НАТО и Европейския съюз, припомня вестникът.

Победата обаче е пирова за национално-консервативната опозиция - партията ВМРО-ДПМНЕ, която отхвърли споразумението като „капитулация" и допринесе за провала на референдума. Сега по всичко изглежда, че македонците се провалиха сами и страната им отново е изправена пред изолация, пише "Зюддойче цайтунг".