Приетата миналата седмица от Столичния общински съвет наредба за обществения ред бе приветствана заради добрите намерения на местните парламентаристи да въведат ред в домашните ремонти през уикенда, но породи и друг казус - може ли семейството на дете, което се упражнява на пианото, да бъде глобено с от 100 лева до 200 лева за вдигане на шум.

Както Клуб Z писа, СОС регламентира някои дейности - като шума, дейността на уличните музиканти и изпълнението на каскади с бордове на публични места. Мотивите на общинарите да разпишат текстове за шума бяха оплакванията от основно строително монтажните работи в жилищните райони. Бе решено такива да не се извършват през уикенда, освен ако няма съгласие на съседите по реда на Закона за етажната собственост. А в случаите, когато дейностите са черезвичайни - да се уведомяват съседите или домоуправителя за спешния ремонт. 

Предвидена е и глоба - за физическо лице - от 100 лева до 200 лева, а при второ нарушение - 200 лева до 300 лева. За юридическо - от 200 лева до 400 лева при първо нарушение и от 400 лева до 600 лева при второ и всяко следващо.

Текстът гласи: "На територията на Столична община се забранява създаването на шум, предизвикан от домашни дейности и от съседни жилищни сгради. В почивните дни дейностите по преходните алинеи създаващи шум са забранени, освен в случаите на съгласие на съседните обитатели".

Извинявайте

Общинският съветник от "Политическа група 5" (ПГ5) и музикант Венци Мицов обаче поставя въпроса под друг ъгъл - наредбата не прави разлика между термините "шум" и "звук". Такава разлика не прави дори Законът за защита от шума в околната среда, върху който наредбата стъпва.

"От името на целия Столичен общински съвет искам да се извиня на всички софианци за тази наредба. Тя третира по едни и същи начин физическите термини "звук", "тон" и "шум". Т.е. ако имате дете, което свири на пиано, в събота и неделя се предполага, че всички обитатели на кооперацията, в която живеете, са засегнати, вие трябва да вземете разрешение, за да може детето ви да свири между 8 и 13 часа, да речем, на пиано и да се упражнява. Точно това означава този текст, защото няма разлика между шум и тон", посочи Мицов в интервю за БНР.

И допълни, че от три месеца насам е обяснявал на колегите си, които пишат тази наредба, че тонът е звук с определена височина, с равномерно трептене и с обертонове, а шумът е звук с неопределена височина, неравномерно трептене и без обертонове. "Тази наредба е сбъркана, защото нейният фундамент е сбъркан. Това е все едно да строиш къща на глинени крака, които ще рухнат в един момент", убеден е Мицов.

"Скандалното в случая е, че ние казваме на едни деца: "Мили деца, ако искате да седите, пръждосвайте се оттук, защото ние големите чичковци ви приравняваме с чичо Георги с флекса, който започва да реже в 7 часа сутринта". Срамувам се от крайния сигнал, който Столичният общински съвет подава към хората, които имат деца, които деца трябва да се упражняват да свирят. Казах накрая на шефа на комисията да отиде той до Музикалното училище и да им обясни, че в събота и неделя не трябва да свирят", посочи музикантът.

И в заключение даде заявка, че от ПГ5 ще настояват за прегласуване на наредбата. Въпреки че "няма капацитет, за да се изпълнява тази наредба и никога не е имало". "Моят квартален полицай ходи с градския транспорт по адреси", даде пример Мицов.

"Разбира се, че не може да се прегласува наредбата. Законът за шума е ясен и няма как ние да дописваме дефиниции в позаконов нормативен акт. Г-н Мицов е прав по принцип, но когато един закон не прави разлика между "шум" и "звук", няма как ние да го дописваме", коментира пред Клуб Z председателят на комисията по опазване на обществения ред в СОС и един от вносителите на текстовете на новата наредба Иван Илиев.

В действителност законът за защита от шума не дефинира двете понятия. Това е същият този закон, с измененията в който вицепремиерът Валери Симеонов смята да въведе тихи часове в курортите тип Слънчев бряг. ""Шум в околната среда" е нежелан или вреден външен звук, причинен от човешка дейност, в т.ч. шумът, излъчван от транспортните средства от автомобилния, железопътния, водния и въздушния транспорт, от инсталации и съоръжения на промишлеността, включително за категориите промишлени дейности по приложение № 4 към чл. 117, ал. 1 от Закона за опазване на околната среда, и от локални източници на шум", е дефиницията в закона.

Предложените от Симеонов изменения все още не са минали на второ четене в парламента. Такова предстои. По думите на Иван Илиев кметът на София Йорданка Фандъкова е изпратила писмо до Министерския съвет, в което е посочила проблема с липсата на разграничение между термините. Остава да видим дали е взето предвид.