„На 30 септември гражданите на бившата югославска република Македония имаха възможността да гласуват за бъдещето на страната си. При мирен и демократичен вот огромно мнозинство от тези, които упражниха правото си на глас, казаха "да" на Преспанското споразумение по въпроса за името и техния европейски път.

Това се казва в съвместното изявление на Федерика Могерини – върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, и на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан.

Документът продължава:

Парламентът (в Скопие – б.р.) сега ще бъде свикан, за да предприеме следващите стъпки за прилагането на споразумението за името чрез решение за приемане на конституционни промени.

Това е историческа възможност не само за помирение в региона, но също и за решително потегляне на страната по пътя ѝ към ЕС. Сега всички политически и институционални играчи трябва да действат в рамките на конституционните си отговорности отвъд партийните политически линии. ЕС ще продължи изцяло да подкрепя страната, нейните институции и граждани."

 Днес на пресконференция говорителят на ЕК Маргаритис Схинас отговори на журналистическия въпрос дали всъщност според Брюксел референдумът в Македония е валиден.

„Позицията на Еврокомисията е ясна. Всичко се съдържа в съвместното изявление на Федерика Могерини и Йоханес Хан.“

Както е известно, активността при допитването в страната бе по-ниска от необходимия минимум от 50 на сто от имащите право на глас. По закон това прави референдума невалиден.

Преди да даде думата за въпроси на журналисти, Маргаритис Схинас не спомена и дума за Македония. За сметка на това говорителят на Еврокомисията спомена две спортни събития, очевидно от изключителна важност за ЕС. Той поздрави тима на голфърите от Европа с победата на "Райдър къп" срещу САЩ, както и световната титла на Полша по волейбол, като при втория случай дори проговори на полски: Kongratulacje! („Честито!“ - б.р.).

"Позицията на Комисията е ясна", отговори Схинас на повишения интерес към резултатите от референдума.

И допълни, че оттук нататък всичко е в ръцете на парламента в Скопие. Говорителят обаче заяви, че не му е известна датата, на която той трябва да бъде свикан.

Очевидно изненадата в Брюксел от случилото се в Македония е твърде голяма, коментира лаконично за Клуб Z дипломатически източник.