САЩ, Италия и Швеция са внесли предложения за доставка на бойни самолети - Ф-16 и Ф-18, "Юрофайтър" и "Грипен". Това стана ясно днес след отварянето на офертите в Министерството на отбраната. От трите предложения само "Юрофайтър" са употребявани машини.

Днес е хубав ден за българската авиация. Това е исторически момент, с който се надявам, че започва процесът на модернизация и превъоръжаване, заяви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

"Оттук-нататък документите ще бъдат отнесени в регистратурата за класифицирана информация. Ще бъдат описани всички екземпляри. От утре започва двуседмична работа на Комисията за обсъждане на предложенията. В това време Комисията може да отправя въпроси, свързани с предоставените документи. Така че от утре започваме да работим с вас'', обърна се Запрянов към екипите на страните, изпратили своите оферти.

В Междуведомствената комисия влизат представители на военното министерство и на министерството на икономиката, както и на ДАНС. Те ще разгледат постъпилите оферти и ще подготвят доклад. Премиерът Бойко Борисов ще определи втора военно-политическа група, която да го разгледа.

България е предвидила 1.8 милиарда лева за ескадрилата, които ще се плащат на вноски за 10 години.

Той обясни, че крайното решение е на министъра на отбраната, който ще го внесе в парламента и след това ще започнат преговорите с избраната страна-производител.