Сергей Станишев – лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС), обвини опозиционната ВМРО-ПМНЕ в „безотговорен бойкот“ на референдума в Македония. Той не пропусна да отбележи, че тя  е част от Европейската народна партия (ЕНП) – главен конкурент на ПЕС и първа политическа сила в Европарламента.

Така Станишев коментира ниската активност на допитването за смяната на името на бившата югославска република. Макар над 90 на сто от участниците да гласуваха „за“, референдумът би трябвало да бъде обявен за невалиден.

„Впечатляващ брой македонци застанаха пред урните вчера (на 30 септември – б.р.), за да подкрепят споразумението, което да позволи преговори за членство в ЕС и НАТО. Контекстът на този референдум бе много труден, с ужасяващ бойкот от страна на ВМРО-ДПМНЕ, член на ЕНП, и мащабна дезинформационна кампания. Резултатът на проевропейския лагер е повече от заслужен. Страната трябва да се възползва от тази историческа възможност, преди тя да отиде за друго поколение“, се казва в изявлението на Станишев.

ПЕС поздравява премиера Зоран Заев и неговата социалдемократическа партия – нашия член СДСМ, за добрата кампания, която проведе. Гласуването с „да“ от 90 на сто от тези, които отидоха до урните, е голям успех и показател за волята на гражданите. Но неприличният национализъм, показан от ВМРО-ДПМНЕ, може да бъде смъртоносен за европейското бъдеще на страната“, допълва социалист № 1 на Европа.

Изявлението му завършва с думите, че ПЕС насърчава правителството и парламента в Скопие да продължат да работят с пълни сили за промяната на името, което ще разчисти пътя й към ЕС и НАТО и ще предотврати по-нататъшна дипломатическа изолация.