Майките на деца с увреждания излизат отново на национален протест днес - в 13 града в страната. Той е под наслов "Системата ни убива – Системата е блокирала". 

От месеци те настояват депутатите да приемат три закона. Това са законите  за хората с увреждания, за социалните услуги и най-вече за личната помощ.

 

Дадоха и срок на народните представители да направят промените до 1 октомври.

Протестът на майките започва от 17:30 ч., в София е пред парламента. 

„Като гражданин стоя зад майките на деца с увреждания. Бяха поети конкретни ангажименти към тях. Не стига, че не беше вкаран нито един от тези закони, а и проектът по основния за хората с увреждания на практика беше изпразнен от съдържание. В него нищо не се променя. Освен малко повече пари за хората в нужда, абсолютно всичко останало е същото. Престъпно отношение е да се твърди, че в този проект има реформа”, коментира по Нова тв омбудсманът Мая Манолова.

По думите й реформата означава хората с увреждания да могат да реализират правата си.

„На тях им беше обещано, че ще бъде приет Законът за личната помощ, който да осигури асистенти, за да могат майките на деца с увреждания да работят. Да има дневни центрове, специализирани училища. В момента тези хора са извън системата. Ако се разболеят, те не са здравноосигурени и не могат да се лекуват”, поясни Манолова.