Премиерът Бойко Борисов препоръча на спортните журналисти да направят допитване дали националният стадион да бъде преместен на място, където няма да пречи на трафика, както това се случва сега. Борисов отново изяви желание държавата да даде пари за нова футболна арена, при едно условие - националите да започнат да побеждават, за да събират повече публика. Като начало той иска да спечелят дивизията си в турнира Лига на нациите.

Министър- председателят направи изявлението при инспекция на отремонтирания Зимен дворец на спорта в София. Той заговори за първи път за нов стадион миналия месец във Варна - след среща с волейболните национали преди Световното.

На въпрос за анонсираните 100 милиона лева за "кокетно, модерно стадионче", Борисов отговори така:

"Кокетно, хубаво, но да са първи. Сега по 500 - 1000 души ходят на мач. Ако спечелят, ето - в краката им е. Волейболистите играха добре - зали в София, Пловдив, Варна, Русе, къде ли не! В Бургас сега, ще видиш колко хубава ще стане (бел. ред. залата в Бургас ще е за лека атлетика)."

За "местенето" на националния стадион Борисов каза следното:

"Спортните журналисти може малко да помогнете и то в следната сфера. Сега от всяка камера питате къде ще се дадат повече пари. Едно обсъждане да направим. Националният стадион нужен ли е на това място? Направете го вие, за да не излезе някой да каже, че някой иска да направи нещо. Знаете приказката. Всеки мач блокира София, а то има почти всяка седмица. На това място този национален стадион върши ли работа? Какво ще стане? Ще се построи нов, а този ще се използва за нещо друго. Просто давам идея. И тогава ще имаме пари и за нов стадион, ще има и за други работи. Защото този хем не върши работа за нищо, хем се дадоха десетки милиони за ремонти преди нас. Нищо не отремонтираха. Хем задръства града непрекъснато. Има много примери по света на големи отбори къде са им стадионите. Знаете къде беше стадионът в Мюнхен и то уникален стадион. Развалиха го, изнесоха го извън града или на място, където няма задръствания и отива метрото и го решиха."

"Аз имам идеи къде да бъде, но ако спортната общественост прецени, че има нужда, нека го направим, продължи Бойко Борисов. - И ще помогнем на всички. Всеки път като има мач хиляди хора псуват. Снощи колко хора имаше на мача на националния стадион? 200 човека. А два милиона не можеха да минат покрай стадиона. Правилно ли е? Не. Вие вдигнете темата, ще ни помогнете. Парите са на държавата, общи са."

Шефката на федерацията по кънки и медалистка от олимпийски игри Евгения Раданова.

Премиерът разкри, че министърът на младежта и спорта Красен Кралев му е поискал 5 милиона лева за ремонта на Зимния дворец. Парите са осигурени, тъй като има повече постъпления в бюджета.

"Ако нещо некачествано има, аз идвам и гледам, Кралев носи отговорност оттук-нататък. Така е с всеки един министър. Всеки казва Бойко да даде парите, но тази пари не са на Бойко, те са на държавата, на данъкоплатците. Така че, ако сега направят така футболистите, че да почнат да се стичат повече желаещи да гледат футбол… Така както беше, не е нищо сложно. 11 на 11 играят", допълни Бойко Борисов.