Две години след трагедията в Хитрино има съмнения за това как се харчат парите за възстановяването на селото, пострадало след взрив на цистерни по жп линията. 

Темата повдигна националният омбудсман Мая Манолова, която сезира прокуратурата. Държавата в лицето на социалното министерство, както и местната власт в Хитрино, побързаха да отрекат всички съмнения в злоупотреби.

Манолова поиска от главния прокурор Сотир Цацаров пълна проверка на разходените публични пари, предоставени за селото и от трите източника на финансиране. Първият - парите, преведени през фонд "Социална закрила" от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) за възстановяване на пострадали сгради. Вторият – дарителската кампания, организирана от Български червен кръст и третият - дарителската кампания на самата Община Хитрино.

Къщи фантоми

Повод за сигнала са около 70 жалби от жители на Хитрино, подадени на място в мобилната приемна на омбудсмана в селото на 18 септември. Хората са изразили недоволство от липсата на публичност и прозрачност за начина, по който са изразходени 5-те милиона лева, отпуснати от държавата и преведени през Фонд "Социална закрила" (ФСЗ). Споделили и че според тях, са извършвани ремонти на сгради, които не са пострадали, както и на необитаеми такива, а в същото време ремонти на пострадали сгради или не са започнати, или изобщо не са довършени. 

По дарителската сметка, открита от БЧК, Манолова разясни, че са постъпили 2 млн. и 76 хил. лв., които са били изразходвани след решение на Национален обществен съвет с представители на всички медии и много институции, на който омбудсманът и председателят на червенокръстката организация Христо Григоров са съпредседатели. По това "перо" жалби няма, защото те основно бяха насочени към обзавеждане и към закупуване на електроуреди, които хората сами са решили  какви да бъдат и от коя фирма и да им бъдат осребрявани фактурите. "Но въпреки това, ние с г-н Григоров внесохме при главния прокурор и абсолютно всички документи, протоколи, отчетност по дарителската кампания, за която носим отговорност, за да няма съмнение, че има тенденциозност", посочи Манолова.

Третият източник на финансиране, дарителската сметка, открита от Община Хитрино, са средства, които директно са постъпвали в общината. Жителите на селото са имали въпроси за разходването им и прокуратурата е сезирана и за тях

Редовно проверяваме

От МТСП излязоха със специално изявление след сигнала на Манолова, в който се посочва, че се извършват регулярни проверки на изразходването на средствата от Фонд "Социална закрила" и нарушения не са открити. 

"Експерти на фонда извършват всеки месец проверки на място в Хитрино, при които правят контролни замервания на действително изпълнените строително-монтажни и строително-ремонтни работи. В резултат от този мониторинг за изплащане се одобряват единствено разходи, които са реално изпълнени и съответстват на представените документи", се посочва в изявлението.

Съгласно правилата Община Хитрино оценява материалните щети и изготвя оценки за всеки отделен случай. На тази база местният oбщински съвет одобрява списъци с нуждаещите се от помощ, както и конкретния вид и размер на помощта, отчитат от социалното министерство и прилагат справка:

Към настоящия момент по Проекта са напълно приключени, проверени и отчетени следните дейности:

- дейност по еднократната помощ за наследниците на 7 починали лица, за която ФСЗ е одобрил разход за плащане в размер на 70 000 лв.;

- дейност по помощта за покриване на ежедневни разходи от първа необходимост, относима към 53 подадени заявления,  за която ФСЗ е одобрил разход за плащане в размер на 15 182 лв.;

- дейност по помощта за смяна на компрометирана дограма, относима към 244ѝподадени заявления, за която ФСЗ е одобрил разход за плащане в размер на 427 816лв.;

- дейност по помощта за разрушаване на опасни и негодни за обитаване сгради/постройки и за разчистване на терените, относима към 9 подадени заявления, за която ФСЗ е одобрил разход за плащане в размер на 38 446 лв.

И една стотинка не е платена

Всякакви съмнения и обвинения отхвърли и ръководството на Община Хитрино.

"Не е платена една стотинка от общинската администрация без решение на Управителния съвет на Социалния фонд", заяви Нуридин Исмаил, цитиран от агенция "Фокус".

Исмаил подчерта, че примерните договори са предоставени на кметството от социалното министерство.

"В тези договори самите собственици са възложители, в този договор кметът се подписва като инвеститор, създали сме практика да се подпише изпълнителят, собственикът, главният счетоводител на общината и след това аз като последен подпис", коментира кметът на Хитрино.

Той отбеляза, че управителното тяло определя и цените на строително-монтажните работи (СМР). По отношение на дарителската сметка, от общинска администрация и кметът не са правени разходи без решение на Обществения съвет в Хитрино.

"Това, ако не е отчитане, ако не е публичност... Няма как да приема тези обвинения. Истината е друга", посочи Исмаил.

И сподели каква е истината, според него:

"Тече сериозна проверка от 5-6 месеца, образувано е досъдебно производство, в него засега съм свидетел, разпитани са много хора, вероятно и от БЧК и от ФСЗ, и точно когато идва момент прокуратурата да се произнесе, се прави тази сензация. Някой сигурно иска да ми прекрати мандатите, нека да бъдат малко търпеливи."

По думите му имало депутат (неназован), който заплашил, че партията му няма да позволи на настоящия кмет да се кандидатира за нов мандат. 

Трагедията доведе до трусове в ДПС в Хитрино се разпада. Общинските съветници от Движението хвърлиха оставка, а миналото лято Исмаил бе изключен от партията с мотив, че след експлозията средствата са се харчили непрозрачно и не е свършена достатъчно работа.