Британската министър-председателка Тереза Мей се разграничи днес от външния си министър Джереми Хънт, който оприличи Европейския съюз на Съветския съюз в реч на годишната конференция на Консервативната партия, предаде Ройтерс.

"Изглежда смятате, че начинът, по който ще задържите отбора заедно е като накажете този, който го напуска... ЕС бе създаден, за да защитава свободата. Съветският съюз бе този, който пречеше на хората да го напуснат", сподели Хънт на конференция на Консервативната партия в неделя.

"Урокът от историята е ясен: ако превърнете ЕС от отбор в затвор, желанието да го напуснем няма да намалее - ще расте, и ние няма да сме единственият затворник, който ще иска да го напусне."

Когато бе запитана по радио Би Би Си какво мисли за коментара на външния си министър, Мей бе категорична:

"Докато седя на тази маса в ЕС, виждам страни, които са били част от Съветския съюз, а сега са демократични страни. Мога да ви кажа, че двете организации не са еднакви."

Тя заяви, че планира да остане "в дългосрочен план" на поста и като лидер на управляващата Консервативна партия.

"Не съм само за сделката за Брекзит", посочи тя в кулоарите на годишната конференция на консерваторите в Бирмингам.

Мей каза още, че подготвя ново предложение към ЕС с цел излизане от задънената улица в преговорите за Брекзит.

Причината е, че "планът, предложен от Европейския съюз, не е приемлив за нас", обясни тя и уточни, че новото британско предложение ще засяга по-конкретно въпроса за ирландската граница.

"Защото планът, който ЕС предлага, на практика оставя (британската провинция б.р.) Северна Ирландия в митническия съюз и прави така, че всъщност да има митническа граница в Ирландско море".