Премиерът Бойко Борисов заяви днес, че поетият от него ангажимент към протестиращите майки на деца с увреждания ще бъде изпълнен. 

Днес следобед майките отново излизат на протест, след като обещанието, дадено им преди три месеца от управляващите, да намерят разрешение на исканията им, така и не беше изпълнено.

След откриването на обновения Зимен дворец, Борисов призова социалния министър Бисер Петков, майките, представителните организации и омбудсмана да се разберат как ще се разпределят обещаните 150 милиона лева допълнително и отхвърли упрека, че трябва да поеме отговорност за това, че няма реална реформа. 

"Всеки ден са се събирали, всеки има своето мнение, но изглежда е най-лесно да кажеш: "Бойко да отговаря". Да, аз си отговарям с това, което съм поел като ангажимент - да гледат трите закона и да имат 150 милиона повече. Всяка година оттук нататък, включително и тази, съм го поел като ангажимент, и ако го няма, въпреки че не всички коалиционни партньори са съгласни, тогава могат да кажат: "Борисов ни излъга", заяви премиерът.

Изтребители и референдум

В традиционния си стил премиерът не остави без коментар и темите от вътрешната и външна политика. По повод отворените вчера оферти за изтребители, изпратени от три държави - за нови Ф-16 и Ф-18 и "Грипен" и за употребявани "Юрофайтър", Борисов заяви, че "държим самолетите да бъдат нови". Така конкуренцията остава между американските Ф-16 и Ф-18 и шведските "Грипен", както беше известно от по-рано.

"Аз държа да са нови, за да може, когато му свалят найлона от седалките, да знаят, че ще карат нещо сигурно, добро и няма да са пушечно месо, а ще могат да се сборят във въздуха. Не гледам оферти, не участвам. Това, което знам, го гледах снощи по новините. Единственото, за което съм дал указания, е да се направи публично, отворено, пред медиите, за да могат хората да знаят за пълната прозрачност на този конкурс, защото това са милиарди. От това, което видях, най-добрите самолети, които поне сме чували ние, са участвали - Ф-16, Ф-18, "Грипен", "Юрофайтър" и не знам още други какви. Ние държим самолетите да бъдат нови, не само да могат да охраняват небето на България, но и в този размирен свят, недай, Боже, ако стане война, да могат да се бият с другите изтребители", коментира Борисов.

Според него, когато видиш с какво разполагат останалите държави, потенциално с които може да възникне конфликт в региона, трябва да се избере такъв изтребител, който като излети, да има реални шансове за бой, а не само да обикаля във въздуха и да прави "еър полисинг".

"Оттам нататък съм помолил Каракачанов да покани и летците от Граф Игнатиево също да участват, да гледат. В края на краищата първо те са най-добрите експерти, защото летят на тези самолети, знаят с какво ще се бият или ако стане война, какво ще правят, и не на последно място, те ще летят на тях. Аз държа да са нови, за да може, когато му свалят найлона от седалките, да знаят, че ще карат нещо сигурно, добро и няма да са пушечно месо, а ще могат да се сборят във въздуха", каза още Бойко Борисов.

По адрес на референдума в Македония пък заяви:

"Всеки един народ сам определя съдбата си и можем само да кажем, че подкрепяме нашите съседи по пътя към ЕС и НАТО, защото ние сме в това семейство. Оттам нататък  да даваш съвети или акъл на един народ не е по никакъв начин не само правилно, пък не е и дипломатично, а и не е честно. Оставам на македонските политици да преценят по какъв път да вървят след референдума, а ние всячески сме ги подкрепяли и ги подкрепяме по пътя за ЕС и НАТО."