Световна премиера на "Атма" – танцов дует от Гърция със значима кауза, две красиви миниатюри от Корея и зрелищен танцов спектакъл с автомобилни гуми, циркови техники и DJ музика на живо от Португалия – това е програмата на ONE DANCE WEEK за уикенда след фурора от българската премиера на „Великият укротител“ на Димитрис Папайоану в Пловдив.

Единадесетото издание на международния фестивал за съвременен танц приключва следващата седмица с Фокус Литва, като на12, 13 и 14 октомври зрителите в Дома на културата „Борис Христов“ ще имат възможност да се запознаят с различните лица и тенденции на литовската сцена за изпълнителски изкуства.

На 5 октомври от 19:30 часа португалската компания Circolando предлага взривоопасна „Нощ“ на почитателите на танцовото изкуство, цирка, поезията и електронната музика, на нощните птици и търсачите на приключения из градските дебри. Над 100 автомобилни гуми и отломки служат за декори на този физически и същевременно силно емоционален танц. Публиката ще има възможността да остане за дискусия с тримата артисти след спектакъла, а професионалната общност е поканена да се включи в безплатно танцово ателие с Андре Брага тази сряда от 17:00 часа в Дома на културата в Пловдив. Спектакълът не се препоръчва за лица под 18 години.

На 6 октомври One Dance Week представя световната премиера на "Атма", първи цялостен спектакъл на Данай Димитриади и Дионисиус Аламанос, двама от най-обещаващите таланти на изпълнителската сцена в Гърция. Те вече посетиха Пловдив през август за творческа резиденция, за да завършат представлението си, което е копродукция на ONE DANCE WEEK, Big Story Performing Arts Services и Centre Civic de la Barceloneta. На сцената Данай и Дионисиус вплитат тела и пресъздават различни животински видове, за да отправят апел срещу унищожението на природата. Дуетът им подкрепя каузата на вегетарианството и изследва отношенията на доминация и подчинение от страна на човека към останалия жив свят.

На следващия ден, 7 октомври, следват две корейски миниатюри, които могат да се гледат с общ билет. Мистичният танц Salp’uri, но в нов прочит, ще гони зли духове в "Демони" на хореографа Джин А Ким и визуалния артист Джу-Бин Ким.

Salp’uri е изпълняван и усъвършенстван в продължение на векове и днес се смята за едно от най-развитите и популярни творчески достижения на народните танци в Корея. В рамките на същата вечер публиката в Пловдив ще се срещне и с един от най-техничните и популярни корейски хореографи Ин Со Лий, който ще търси път към себе си в авторския си спектакъл "Първа среща".

One Dance Week 2018 обръща поглед към Литва по време назакриващия уикенд с три впечатляващи представления, носители на най-престижни литовски награди. Традиционно фестивалът избира държава, която да представи на фокус чрез съвременните феномени в жанра.

В "Годос" (12 октомври) танцовата компания AURA Dance Theatre и една от водещите хореографи на Литва Бируте Летукайте пресъздават на сцената популярни митове от балтийската държава. Представлението е в две части, а към литовските артисти се включват и норвежците от Panta Rei Dance Theatre, които интерпретират отдавна изчезналата от езика дума „godos“ като „песен на душата“.

В събота, 13 октомври, закриващият уикенд на One Dance Week 2018 навлиза в света на магическия реализъм на компютърните игри и литературата със спектакъла Game Over. Двамата герои в Game Over прескачат от едно „игрално“ ниво в друго, провокирайки въображението на зрителя чрез движения, визуални ефекти, музика на живо и омагьосания син пуловер от разказа на емблематичния аржентински писател Хулио Кортасар.

Честта да закрие 11-то издание на One Dance Week заслужено - и напълно тематично - е дадена на трима литовски изпълнители, коитоиронизират творческия процес, гилдията и танцовата сцената в родината си. На 14 октомври те отговарят на въпроса какво представлява съвременният танц с много чувство за хумор и самоирония. "Съвременно?" надниква зад кулисите и не спестява нищо от живота, работата, вдъхновенията и трудностите на днешните танцови артисти.