Лидери в Европейския парламент поискаха от британския външен министър Джереми Хънт да се извини за направено от него сравнение между ЕС и СССР, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. След изказването на Хънт през уикенда, водещи партии в Европарламента отправиха остри критики.

"Г-н Хънт, би трябвало да се извините за това, което казахте", призова Манфред Вебер, лидер на парламентарната група на Европейската народна партия, която е най-голямата в ЕП.

Ги Верхофстад, лидерът на фракцията на либералите, заяви пред евродепутатите, че Хънт обижда не евродепутатите, а "милионите обикновени граждани, живели толкова дълго под съветско управление". 

В реч на годишната конференция на Консервативната партия тази неделя, британският външен министър оприличи Европейския съюз на Съветския съюз:

"Изглежда смятате, че начинът, по който ще задържите отбора заедно, е да накажете този, който го напуска... ЕС бе създаден, за да защитава свободата. Съветският съюз бе този, който пречеше на хората да го напуснат", сподели Хънт. "Урокът от историята е ясен: ако превърнете ЕС от отбор в затвор, желанието да го напуснем няма да намалее - ще расте, и ние няма да сме единственият затворник, който ще иска да го напусне."

Британската министър-председателка, Тереза Мей, изрази категорично несъгласие с думите на външния министър:

"Докато седя на тази маса в ЕС, виждам страни, които са били част от Съветския съюз, а сега са демократични страни. Мога да ви кажа, че двете организации не са еднакви", сподели Мей.