На изпълняващите длъжността главни редактори на "Дума" не им върви що се отнася до... снимки, публикувани във вестника. Изключение не прави и новият и. д. Йордан Мичев, който миналия уикенд, на пленума на левицата, е бил подложен на "другарски съд" заради публикувана на първа страница снимка на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това обаче е причина само на повърхността. Всъщност, става въпрос за обичайното за Столетницата вътрешно противопоставяне. 

Това разказаха за Клуб Z участници в пленума, провел се миналата събота. 

Йордан Мичев, който доскоро живееше във Великобритания, но се върна в България след покана да оглави "Дума", е бил атакуван от Велислава Дърева за публикуваната на първа страница в броя от 21 септември статия "ДПС втвърди тона срещу ГЕРБ", илюстрирана със снимка на Доган. Формално мотивите са били в посока на: Като ще водим полемика, че "Дума " не е достатъчно партиен вестник, партийно ли е да има снимка на Ахмед Доган на първа страница?

Колегата си Мичев е защитил журналистът от вестника и депутат Александър Симов. Според когото вестникът се променя в положителна посока под ръководството на Мичев, а не е работа на пленума да се занимава с материали и снимки в изданието, разказаха присъствали.

А всъщност

Проблемът идвал и от това, че според устава на левицата главният редактор на партийния вестник се избира от Националния съвет. А Мичев е назначен от Изпълнителното бюро. Формално обаче уставът не е погазен, защото Мичев е "изпълняващ длъжността", а не директно назначен като главен редактор. Тази вратичка в партийния устав е била открита още от Сергей Станишев и така бяха назначени последните редактори на "Дума" Юрий Борисов и Таня Генева-Джаджева.

"Всъщност вътрешнопартийната опозиция използва Йордан Мичев, за да атакува лидера Корнелия Нинова, че нарушава устава", коментираха социалисти.

А, за да тушира напрежението Нинова предложила новият и.д. главен редактор да бъде назначен на шестмесечен изпитателен срок, след което да бъде гласуван от Националния съвет.

Дежа вю

Отляво има критики, че "Дума" се превръщал в еднолично партиен вестник. Историята помни как си отиде последният му и.д. главен редактор Таня Джаджева. Този юни и Джаджева стана обект на другарски съд заради... снимка. По-точно заради снимка, на която сред много други лица се вижда и организационният секретар на левицата и бивш депутат Кирил Добрев. Самият Добрев повдигнал въпроса на Изпълнително бюро за "неподходяща" илюстрация на стр. 8 ниско вляво на броя на вестника от 12 юни. В резултат на напрежението Нинова и Джаджева се скарали.

Публикацията разказва за НПО, в което участват Антоанета Христова от БАН и Калина Крумова - съветничка на бившия вече министър на вътрешните работи Валентин Радев и бивша депутатка от "Атака". На кадър от събитие на тяхното "училище за политици" се вижда (много трудно) и самият Добрев. На кадъра има министри. 

Юрий Борисов пък направо напусна обиден партията. Това стана по времето на Михаил Миков като лидер на БСП. Неофициално от "Позитано" 20 споделят, че Борисов е прeдизвикал гнева на Миков с поместена в "Дума" снимка на Вежди Рашидов - тогава министър на културата.