Първата дама на САЩ Мелания Тръмп замина за Африка на първата си голяма самостоятелна обиколка в чужбина с намерение да постави благополучието на децата в центъра на петдневната си визита в четири страни - в четирите края на огромния, тънещ в бедност континент.

Мелания за първи път посещава Африка като започва визитата си от Гана, която е в западната част на континента. Оттам тя отива за Малави на юг, после пристига в Кения на изток и накрая ще посети Египет, в североизточната част на континента.

Първата ѝ продължителна международна обиколка вън от сянката на президента Доналд Тръмп обаче може да бъде помрачена от нейния съпруг, който преди време направи непочтителни и дори вулгарни коментари за континента, най-меките от които, че африканските държави са "скапани".. Това натоварва първата дама до известна степен със задачата да изглади, доколкото може, отношенията с тези страни.

"Тя има някои тежки ангажименти при това посещение, а това е малко несправедливо, тъй като не това би трябвало да прави една първа дама на такава обиколка", каза Джъд Девърмонт, директор на програмата за Африка към Центъра за стратегически и международни изследвания. - "Първите дами обикновено осъществяват по-мека дипломация, като показват интерес към училищата, болниците и програмите по изкуства в страната домакин и избягват трънливите теми".

Джошуа Мезървей, старши анализатор по африканската политика във фондация "Херитидж", контрира това виждане, изтъквайки "положителните ангажименти" от страна на Доналд Тръмп към някои африкански държавни глави, включително кенийския му колега Ухуру Кениата, когото посрещна в Белия дом в края на август. Миналата седмица Тръмп се срещна в Ню Йорк и с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси.

Мезървей отбеляза също, че САЩ харчат значителни суми за общественото здравеопазване и инициативи, свързани с развитието, в Малави - една от най-слабо развитите страни в света. 

"Смятам, че отношенията между САЩ и Африка са нещо много по-значително от коментарите на президента и са такива от десетилетия", посочи той. - "Откровено казано предполагам, че повечето редови африканци изобщо не са чували за тези конфузни изблици. От това се интересува предимно елитът. Африканците като цяло са много мили и гостоприемни домакини и ще направят всичко възможно, за да се погрижат подобаващо за гостите си".

Броени дни преди първата дама да се качи в американския правителствен самолет, за да прекоси Атлантическия океан, президентът Тръмп заяви в ООН, че той и съпругата му "обичат Африка".

Петдневната обиколка на г-жа Тръмп включва посещения в болници, училища и приюти, тъй като е фокусирана върху благополучието на децата.

Грижата за децата е ключов въпрос за Мелания, която има 12-годишен син. В САЩ тя се съсредоточи върху темата чрез подетата от нея инициатива "Би бест" ("Бъди най-добрият"). Тази седмица бележи най-продължителното популяризиране на програмата и нейните цели в чужбина, като се изключи събитието, организирано от г-жа Тръмп посещението в Лондон заедно със съпруга й през юли.

Четиридесет и осем годишната г-жа Тръмп, родена в Словения бивша манекенка, днес натурализирана американска гражданка, пътува доста, придружавайки президента, включително до Саудитска Арабия, Израел, Италия, до Брюксел, Франция, Япония, Южна Корея и Великобритания. Тя беше във Финландия за срещата на върха на съпруга й с руския му колега Владимир Путин, но не замина с него за Сингапур за срещата му със севернокорейския лидер Ким Чен-ун през юни.

Единствената й друга визита в чужбина беше кратка - еднодневно посещение в Торонто през септември 2017 г., за да се присъедини към британския принц Хари на спортно състезание за ранени в бойни действия военнослужещи.

Мнозина смятат г-жа Тръмп за първа дама, която изпълнява задълженията си с неохота, тъй като тя се пренесе изцяло в Белия дом почти шест месеца след като Доналд Тръмп встъпи в длъжност, защото синът им учеше в Ню Йорк. Нейното присъствие не бие на очи в сравнение с това непосредствените й предшественички. Тя отсъстваше от публичното пространство в продължение на няколко седмици след бъбречна операция през май.

Предшественичките й Хилари Клинтън, Лора Буш и Мишел Обама пътуваха многократно в чужбина без съпрузите си по време на управлението им. Подобни визити се превърнаха в нещо подразбиращо се при първите дами и подобни очаквания имаше и за Мелания като следваща стъпка от издигането й на една от най-зорко следените позиции в света.

Бившите първи дами Клинтън, Буш и Обама пътуваха неведнъж самостоятелно до Африка.

"Когато посещава чужда страна, първата дама може да привлече вниманието и да съдейства значително за пораждането на положителни чувства към Съединените щати. Надявам се тя да успее да направи това", каза за Мелания Тръмп изследователката на първите дами Майра Гътин от университета "Райдър" в Ню Джърси.

По-рано тази година президентът Тръмп предизвика възмущение в цяла Африка, след като до журналистите стигна негово изказване от частен разговор, в което нарече африканските страни "вонящи дупки", "клоаки".

По-късно той публично отрече частично думите си, но неофициално ги защитил, както съобщи през януари АП. Президентът не отрече коментара си и когато беше запитан за него при посещението в Белия дом на нигерийския президент Мухамаду Бухари през април.

Наскоро Тръмп подразни допълнително Южна Африка, като заяви в Туитър, че страната експроприира ферми и голям брой фермери са убити. Президентът натиснал бутона "изпрати" в туит, след като гледал по телевизия "Фокс нюз" материал за спорове за поземлена собственост в Южна Африка. Макар че убийства на фермери в Южна Африка се извършват от повече 20 години и те до голяма степен се разглеждат като част от високото равнище на престъпност в страната, експерти обясняват, че белите фермери не са конкретна мишена, нито пък има признаци, че тези убийства са широко разпространени.

БТА