Москва застана на позицията на президента Георги Иванов за референдума в Македония и го обяви за провален. Това ясно личи от каченото на сайта изявление на Министерството на външните работи на Русия за резултатите от референдума. 

"Нашата принципна позиция остава неизменна: дългосрочно решение на проблема с името може да бъде намерено само от двете страни, без намеса отвън и изключително в рамките на правото и с опора върху широка обществена поддръжка. Преспанското споразумение очевидно не отговаря на тези критерии. То противоречи на международното право и македонската конституция, което бе нееднократно подчертано от президента на Македония Георги Иванов, в това число и от трибуната на Общото събрание на ООН", се казва в документа.

Както е известно държавният глава призова от трибуната на ООН референдумът за името да бъде бойкотиран.

Резултатите от референдума на 30 септември сочат, че македонците предпочетоха да бойкотират натрапеното грубо и отвън решение. Водещите страни от НАТО и Евросъюза непосредствено участваха в пропагандната кампания без да се притесняват, че се намесват във вътрешните работи на балканската държава.  И въпреки, че две трети от населението на Македония не поддържат Преспанското споразумение резултатите бяха веднага приветствани от ръководството на ЕС и НАТО, както и от Вашингтон. Налице е стремеж да се осигури бързото приемане на Скопие в НАТО, независимо от мнението на народа, се посочва още в заявлението на руското Външно.