В името на пътната безопасност транспортното министерство ще закупи специализирани автомобили, с които да се полага изпити за шофьорска правоспособност. Обмисля се и да бъде върнато обучението и изпитите на полигон. Наред с това се предвижда и автосервизите да бъдат задължени да дават минимум 6 месеца гаранция за извършените от тях ремонти.

Тези мерки бяха обявени от транспортния и вътрешния министър Росен Желязков и Младен Маринов днес на конференция на тема "Да работим заедно, за да направим пътищата си по-сигурни – подобрен модел за управление на пътната безопасност и добри практики" в НДК. 

Желязков обясни, че става въпрос за автомобили, оборудвани с технически средства, които да дават пълна, ясна и точна информация за поведението на курсиста и за поведението на изпитващия.

"Предстои да се уточни техния необходим брой и необходимия финансов ресурс. Обсъжда се вариант да бъде възстановено обучението и изпитите на полигон", каза Желязков, който добави, че ще бъде създадено звено за наблюдение на практическите изпити за придобиване на шофьорска правоспособност.

Освен това Росен Желязков отбеляза, че в публичния регистър на автосервизите ще бъде набирана и поддържана база данни по отношение на характеристиките на сервиза, служителите и тяхната квалификация. Това ще дава възможност за създаване на история на ремонтите на автомобилите, заяви транспортният министър.

"Ще се свърже системата на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията със системата на МВР, така че да се избягват всички варианти за използване на фалшиви лични карти", обяви Желязков.

България е сред държавите-членки на ЕС с най-лош показател по брой ранени и загинали при пътнотранспортни произшествия, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

"Пътнотранспортните произшествия и последствията от тях са сред най-актуалните проблеми не само у нас, не само в Европа, а в глобален мащаб. Всяка година около 1.2 милиона души загиват при ПТП в света. Щетата достига милиарди долари", каза Маринов.

По думите му, ако не се предприемат спешни мерки до 2030 г. катастрофите ще са петата основна причина за смъртност в света.

Човешки грешки са причина за 96.5% от катастрофите в България... Броят на загиналите през 2020 г. у нас не бива да надвишава 388 души, каза вътрешният министър.

Едва за 0.5% от всички случаи причина са пътните условия, а техническата неизправност е причина за 0.07% от произшествията. От началото на годината при пътни инциденти у нас са загинали 24 деца.