Родителите на децата с увреждания отново излязоха на национален протест, за да напомнят за неизпълнените им искания. Черни знамена, скелети и плакати "Системата ни убива", "Стоп на геноцида", както и изображения на премиера Бойко Борисов с надпис "Да ми се махне този проблем от главата" можеха да се видят на шествието в София, както и да се чуе песента на Слави Трифонов "Няма такава държава". То тръгна от парламента в 17,30 ч и пое към Орлов мост. Протестиращите блокираха кръстовището.

"Това е началото, ще блокираме и градове", обещаха те.

Премиерът Бойко Борисов заяви по-рано днес, че поетият от него ангажимент към протестиращите майки на деца с увреждания ще бъде изпълнен. 

 

Обещанието, дадено преди три месеца от управляващите на майките с увреждания, да се намери разрешение на исканията им, така и не беше изпълнено.

След откриването на обновения Зимен дворец, Борисов призова социалния министър Бисер Петков, майките, представителните организации и омбудсмана да се разберат как ще се разпределят обещаните 150 милиона лева допълнително и отхвърли упрека, че трябва да поеме отговорност за това, че няма реална реформа. 

"Всеки ден са се събирали, всеки има своето мнение, но изглежда е най-лесно да кажеш: "Бойко да отговаря". Да, аз си отговарям с това, което съм поел като ангажимент - да гледат трите закона и да имат 150 милиона повече. Всяка година оттук нататък, включително и тази, съм го поел като ангажимент, и ако го няма, въпреки че не всички коалиционни партньори са съгласни, тогава могат да кажат: "Борисов ни излъга", заяви премиерът.