Жан-Клод Арно, мъжът в центъра на скандала, довел до отмяната на литературната награда „Нобел“ за 2018-а, е осъден на 2 години затвор за изнасилване. Магистратите в Стокхолм единодушно постановиха, че фотографът – съпруг на Катарина Фростенсон от Шведската академия, раздаваща престижните награди – заслужава наказание, но му дадоха минималното, отбелязва „Гардиън“.

Съдията Гудрун Антемар потвърди, че „има достатъчно доказателства, състоящи се главно в твърдения, направени от пострадалата страна и няколко свидетели по време на процеса“, за да бъде осъден обвиняемият за изнасилване.

Максималната присъда за подобно провинение в Швеция е 6 години. Решението на съда излезе в началото на т. нар. Нобелова седмица, малко преди да бъде присъдено отличието за медицина.

Адвокатът на Арно, Бьорн Хуртиг, е дал изявления пред местни медии, в които твърди, че клиентът му ще обжалва, ако бъде признат за виновен. Арно категорично отрича всички отправени му обвинения и ги нарича „лов на вещици“.

72-годишният Гудрун Арно е една от влиятелните фигури на шведската културна сцена. В началото на 2018-а той бе изправен пред обвинението, че е насилил жена да участва в орална любов в апартамент на 5 октомври 2011 г., а на 2 декември същата година я изнасилил, докато спяла в същия апартамент.

От шведския съд съобщават, че Арно, който се хвалел, че е 19-ият член на Шведската академия, е признат за виновен по първото обвинение и оправдан по второто.

„Пострадалата страна получи обезщетение за нанесените вреди“, се казва в изявлението.

Скандалът избухна миналия ноември, когато шведски вестник публикува детайлни обвинения на 18 жени срещу интелектуалеца. Те варираха от изнасилване и сексуален тормоз до физическо насилие, извършвани в период от над 20 години във Франция и Швеция.

Осем жени внесоха жалби в съда, но само едно от обвиненията се взе под внимание, тъй като останалите не са предоставили достатъчно доказателства или са били с изтекла давност на престъплението. Жената, която осъди фотографа, е писател и академик – и призна, че ѝ отнело толкова време да разкаже историята си, защото Арно бил близък приятел с нейния шеф.

Лютите спорове около решението как да реагира Академията на обвиненията (предвид, че съпругата на Арно Фростенсон е важно лице в организацията)доведоха до безпрецедентни оставки на седем души от 18-членната комисия, включително и на поетесата и драматург Фростенсон.

През май тази година стана ясно, че поради намаления състав на журито Нобеловата награда за литература няма да бъде връчена през 2018-а, а като компенсация през 2019-а ще бъдат отличени двама лауреати.

Междувременно излезе наяве, че в продължение на много години Арно и Фростенсон държат литературен клуб в Стокхолм, където се организират четения на популярни имена от шведската култура, включително и носители на отличието на Алфред Нобел. Клубът е частично финансиран от Шведската академия, а това поражда конфликт на интереси.

"Площад Славейков"