Григор Димитров отпадна още във втория кръг на турнира от ATP 500 в Пекин след загуба от сърбина Душан Лайович - 4:6, 6:2, 4:6. Първата ни ракета отново ще загуби точки в световната ранглиста, тъй като не успя да защити полуфинала от миналата година.

Димитров започна добре в турнира с успех срещу американеца Тенис Сандгрен (САЩ), но днес демонстрира част от проблемите, които го съпътстват тази година. Българинът не се придвижваше по корта както трябва, реагираше бавно и отново направи много грешки на началния си удар.

Той записа цели девет двойни грешки. Четири от тях направи при пробивите на Лайович.

Първата ни ракета допусна пробив още в първия гейм. Това видимо даде допълнителна увереност на 55-ия в света сърбин, който със самочувствие спечели своите сервис геймове и затрудни много Григор на неговите. Българинът трябваше да полага големи усилия за почти всяка точка.

Нещата се промениха във втория сет. Димитров дръпна с 3:0, но пак изпитваше трудности при началния си удар. Лайович върна пробива за 2:3, но най-добрият ни тенисист моментално го контрира и малко по-късно изравни сетовете.

Надеждите за промяна и обрат обаче се изпариха още в началото на решителната част. Играта на Гришо вървеше на приливи и отливи, като отрицателното преобладаваше.

Той отново бе пробит в първия гейм. Беше много несигурен при подаванията си и ги измъкваше с усилия. Все пак при 1:3 той първо оцеля на свой сервис, а след това направи брейк, който затвърди и за първи път поведе в сета с 4:3.

При 4:4 обаче Димитров допусна нов пробив и това се оказа решаващо, накрая сърбинът завърши с чист успех в десетия гейм и с ас. Така за първи път от четири години Григор отпада преди четвъртфиналите в Пекин.