Пламен Константинов все още може да продължи работата си като национален селекционер на мъжкия национален отбор по волейбол, а със спрягания за кандидат за негов наследник Мартин Стоев не са водени разговори, заяви вицепрезидентът на волейболната федерация Любомир Ганев в "Тази сутрин" по bTV.

Вчера официално бе съобщено, че изтеклият договор на Константинов не е продължен, а след месец или повече той ще направи отчет пред управителния съвет.

"Няма как да бъдем доволни от представянето, тъй като искахме да бъдем в шестицата. Победа срещу Иран във Варна и след това над Канада ни изстрелваше там. Представянето беше добро, но няма как да сме доволни, започна Ганев пред Антон Хекимян. - Пламен Константинов не си тръгва, договорът му изтече с края на световното. И аз бях на среща с него миналия четвъртък мисля. Пламен мина през федерацията, видяхме се, поговорихме си и се разбрахме когато завърши Световното първенство при жените, двамата треньори да дойдат пред управителния съвет и да направят отчет. Няма да ги караме да пишат доклади като едно време. Разбрахме се с Пламен да дойде в удобно за него време, за да свикаме управителния съвет и да говорят двамата треньори как е минала подготовката, какво е можело да се направи повече…"

Ганев обясни, че на Константинов не е предложен на момента нов контракт, тъй като до следващите официални мачове на отбора има много време - те са през май 2019 г.

"Имаме достатъчно време, нека видим какво мисли треньорът, дали иска или не, какви са неговите виждания и цели. Олимпиада чука на вратата. Ще видим дали има кандидатури, предложения и ще вземем решение. Ние сме доволни от него. Аз винаги съм казвал, че Пламен беше най-доброто до момента като треньор, което сме имали", обясни 210-сантиметровият бивш национал и величие на ЦСКА и няколко италиански клуба.

"Ние нямахме проблем с отбора и колектива. За съжаление не можахме да се представим така, както можем. Но момчетата направиха всичко по техните сили. Можеха и по-добре, но не се получи. Волейболът е направил така, че българските фенове са свикнали да сме в първата четворка или шестица. И непопадането в шестицата се счита за провал. Нашата цел беше топ 6", рече Ганев по повод очакванията към отбора и разочарованието сред феновете.

Ганев бе попитан за скандала с Владислав Иванов, който напусна селекцията дни преди Световното заради противоречия с Константинов. Играчът се оплака пред медиите, че бил напсуван и обиждан от треньора.

“Вижте, ако е така, както казва треньора, е много неправилно. Много ясно, че треньорът е човекът, който състезателите трябва да уважават. Когато той им казва нещо, те трябва да са убедени, че това е правилното. Треньорът винаги е институция в един отбор. Разликата е, че играчите отиват в клубовете, защото там дават пари. И заради парите ти си мълчиш и траеш. В клуба си Владислав Иванов не може да си позволи това, което направи, защото моментално ще бъде глобен, изгонен, няма да му дадат заплата, може и да го осъдят. Такива неща не са се случвали и никога не бива да се случват."

"Момчето си тръгна само и на другия ден обиколи всички телевизии да каже, че треньорът го бил напсувал. А не каза, че го е напсувал, защото е отказал да играе. На по-следващия ден още беше на почивка в Гърция. Ако не беше минал през телевизиите, обществеността в България даже нямаше да разбере, че има такъв случай. Не, той си тръгна сам, не беше изгонен! Но ако се беше върнал сам, щеше да бъде изгонен със сигурност. 

В националния отбор защо е така? Първо е въпрос на възпитание. Националният отбор е само за тези, които искат да играят в него. Това сме си говорили с италианци, бразилци… Нито една федерация не може да плати заплати на играчите като в техните клубове. Но възможността да играеш за твоята държава, за герба, който стои тук, е най-голямата чест”, допълни едно от величията на българския волейбол.

Той каза, че на Пламен Константинов е бил даден картбланш да вика играчите, които иска, както и на кои да залага в мачовете. Всичко това е било по негова воля.

"Със сигурност никой не е говорил с Марто, не вярвам на тази информация, коментира Ганев слуховете за завръщане на Мартин Стоев. - Сега той е треньор на юноши, където е и сина му. Стана балкански шампион. Мартин ще иска да остане с тези деца, най-малкото той го заяви официално. Но първо трябва да има общо събрание, а след това управителен съвет и когато той се събере, ще реши кой да бъде нов национален селекционер. Не само на мъжете, а и на жените. Договорът на треньора на жените също изтича тази година."

Предстои общо събрание на федерацията. Засега не се очаква президентът инж. Данчо Лазаров да напусне, но Любо Ганев от дълго време е спряган за негов наследник.

"Г-н Лазаров е направил толкова много за българския волейбол и дали ще се откаже повече да бъде президент или не, може да реши само той, рече гигантът. - Аз винаги съм казвал, че стига да имам възможност и клубовете да ме подкрепят, за мен ще бъде чест да го наследя. Знам, че имам какво още да дам на българския волейбол, заявявал съм го нееднократно. Само тази година съм донесъл във федерацията 1 милион лева от партньори. За да проведем първенство на такова ниво не може да стане без помощна на нашите партньори. Държавата плати таксата от 5 милиона долара, за да може България да бъде домакин, но всичко останало ние като федерация трябваше да си намерим и да се финансираме. Като му дойде времето, нека дойде датата, да видим кои ще се кандидатират и тогава ще му мислим."