БСП ще внесе решения вот на недоверие срещу правителството по тема "здравеопазване" следващата седмица, обяви депутатът от левицата Крум Зарков.

"В момента нашите здравни специалисти работят по мотивите, които ще са готови докрая на седмицата“, каза той пред журналисти в кулоарите на парламента.

Според Зарков от ГЕРБ само предлагат да се наливат пари в една "пробита" система.

"Успешен ще е вот, в който ясно прозвучи, че има път напред, че има друга алтернатива. Математическите изчисления не ни интересуват“, каза още депутатът.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че ще коментират след консултации и когато видят мотивите, като припомни, че Движението е предлагало вот на тази тема в началото на годината. Но Зарков поясни:

"Няма да правим консултации. Ще внесем ясни мотиви, ще внесем и нашата алтернатива за друг вид система на здравеопазване."

Тя била вече описана в плана на левицата "Визия за България", добави той.

Според лидера на "Атака" и председател на ПГ на "Обединените патриоти" Волен Сидеров, това е неподходяща тема за вота на недоверие, тъй като тъкмо сега започва разглеждане на нови планове за реформи в сектора.

"Не знам с какво точно ще критикуват здравеопазването", заяви той. "Разбрах, че вотът на недоверие е бил предложен от Михаил Миков по време на съботен пленум на БСП. Фактически Нинова е направила жест към групата на вътрешните си опоненти."

Сидеров обаче посочи, че от "Атака" не са съгласни напълно с виждането на ГЕРБ за здравната система и искат по-силна регулация от страна на държавата.

"Ако това е виждането на Нинова, тя трябва да излезе и да го каже. БСП имаше „заслуга“ тази система да работи днес“, каза той.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки очаквано обяви, че едва ли ще подкрепят вота на недоверие. Причината - сега не е време "за внасяне на хаос в държавата".