„Ако Русия е заинтересована от стабилност на Балканите и е истински приятел на страните на региона, тя трябва да подкрепи стремежа на Македония към НАТО.“

Това заяви днес източник от пакта в Брюксел. Той бе попитан от Клуб Z дали в алианса подозират, че има руска намеса в референдума в Македония и дали тя е повлияла на ниската активност.

Разговорът с журналисти предшества започващата днес двудневна среща на министрите на отбраната на страните от алианса в Брюксел. България е представена от зам.-министъра Атанас Запрянов.

Експертът не даде пряк отговор въпреки припомнянето, че Москва подкрепи позицията на македонския президент Георге Иванов, който бойкотира допитването.

Но изтъкна:

„Неведнъж видяхме, че разни руски чиновници описват референдума като провокация. Това обаче не се вписва в приятелски подход. Но няма сега да коментирам дали подозирам руска намеса.“

Стратегът, пожелал анонимност, обаче припомни и ситуацията в Черна гора, където преди две години имаше опит за преврат. Той е категоричен, че зад проваления опит стоят руски агенти.

От кого се опасява НАТО

НАТО се опасява от „зелени човечета“, каза експертът пред журналисти.

„Това са тези, за които се твърди, че са си купили униформите във военторг (военните магазини в Русия – б.р.), а след това изведнъж получават държавни награди. Това вече няма как да е случайно. Излиза, че държавата поема отговорност“, изтъкна той.

Но засега пактът няма като приоритет разработването на специална стратегия срещу формирования като руската Частна военна компания (ЧВК) „Вагнер“. Главният проблем с нея и подобни компании обаче е, че там всичко е забулено в тайна. Докато и в САЩ има подобни формирования, но те действат прозрачно и в рамките на определени правила.

Заплахата от руските ракети

Експертът потвърди думите на журналистите, че НАТО напоследък силно се опасява от руските ракети 9М729. На въпроса защо се е разшумяло едва сега, след като за нея е станало ясно още миналата година, той отговори, че сега има по-конкретни данни. Инфомацията за ракетата е дошла първо от САЩ, а след това всички страни членки на алианса са направили анализи и са дали своето мнение.

„По обсег тази ракета се доближава до минималния праг от 500 километра. Така Русия нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег“, заяви той.

Според него топката в момента е в полето на Русия. И всички очакват от нея обяснения за новата система.

Топка, футбол и виц

Така, някак си естествено, от „топката“ експертът премина към футбола. И похвали Русия, че когато играе по правилата побеждава. Той изтъкна, че има предвид „победата на един руски отбор в Шампионската лига вчера“, без да уточни. Но беше ясно, че става дума за успеха на ЦСКА (Москва) над европейския шампион „Реал“ (Мадрид) с 1:0.

По въпроса за хибридната пропаганда експертът посочи, че днес тя е стигнала небивали размери. И докато в СССР дори местните хора не са й вярвали, днес мнозина вярват.

Стратегът разказа съветския виц, в който възпитателката в детската граина разказала на децата, че само в СССР всички живеят добре, че само там в магазините винаги е пълно с играчки и бонбони. Тогава едно от децата се разплакало: „Искам в СССР!“

Днес обаче е много различно и по-усъвършенствано:

„Механизмът е изпитан. Появява се една социална платформа и изведнъж десетки медии, много от които новосъздадени, започват внезапно да споделят мнението на същата тази платформа. Ето това е днешната хибридна война.“

Всички в НАТО осъзнават, че има опити за влияние върху страните членки чрез тайни враждебни действия. Тези страни трябва сами да приписват отговорността на извършителя, но се знае, че е много трудно да се установи причастността на държавните структури в Русия.

Какво всъщност е искала да каже американската посланичка

Кей Бейли Хъчисън. Снимка Уикипедия

От вчера в Русия кипи възмущение от изказване на американската посланичкав НАТО Кей Бейли Хъчисън. Тя бе цитирана да казва вчера в Брюксел, че САЩ ще потърсят начин да унищожат новата руска ракета, преди тя да стане оперативна.

Днес дипломатката заяви, че не е имала предвид това.

В действителност тя е използвала израза take out. Във военните среди той наистина означва „унищожаване“. Същевременно значението му може да бъде и „изтегляне“.