Трикове за избягване плащането на акцизи са открити в два от проверените в началото на седмицата от митниците 6 данъчни склада. В обект на "Винпром Поморие" на Петя Славова са открити кранове, на които не е имало измервателни уреди, които да предават информация към митниците. В обект на "Винекс Славянци" пък е открито друго "чудо" - през измервателния уред тече алкохол, но това не се отчита и следователно не се предава към митниците.

Тези новини бяха съобщени днес от заместник-директора на Агенция "Митници" Юлиан Мирков, който обяви, че през следващите 2 месеца ще бъдат проверени всичките данъчни складове за алкохолни продукти на територията на България, които са общо 165. От тях обаче девет са само за складиране и не са рискови, така че ще останат вероятно извън обхвата на проверяващите.

От началото на седмицата до днес се проверяват шест данъчнозадължени лица, които имат данъчни складове на територията на цялата страна, каза Мирков.

"Няма да бъде оставен нито един обект, в който има алкохолен продукт, да не бъде проверен. Там, където има нарушения, всички нарушения ще бъдат обективирани. Ще бъдат проверени всички данъчнозадължени лица, които се занимават с производство на алкохол и алкохолни продукти през следващите 2 месеца. Общият брой е 165, но в тази бройка има само за складиране, които не представляват риск, риск са тези, в които се дестилира алкохол и има междинни продукти", увери Мирков.

По думите му проверките били "рутинни" и "планови", насочени както към производството, така и към необходимите изисквания, които налага нормативната уредба.

При констатираните в двата склада нарушения са наложени обезпечителни мерки по реда на ДОПК - "но само там, където е констатиран проблем".

В данъчния склад в Поморие проверящите открили 9 малки крана, "от които е възможно да бъде изведен готов алкохолен продукт, без на тези точки за има монтирани измервателни устройства, които да предават на Агенция "Митници" данни за количествата, които се извеждат оттам нерегламентирано".

Мирков поясни, че крановете са поставени без одобрението на митническите органи, липсват както в технологичните схеми, налични в митниците, така и в представените при проверката.

В едно от помещенията, което било заключено, са били открити и пластмасови разфасовки от 5 л, пълни с ракия и мастика. Според зам.-директора на митниците - около 30 на брой. Някои от крановете са с голям дебит - с експеримент митническите служители са доказали, че 5-литров съд се напълва за 45 секунди.

"На територията на данъчния склад е нормално да има алкохол, нетипично е да се намира в такива опаковки, и то в заключено помещение", заяви Юлиан Мирков.

Във втория склад - на "Винекс Славянци", бил направен полеви експеримент.

"През измервателния уред е направено проточване, уредът визуализира на дисплея движение на акцизен продукт, но не натрупва информация, която да предава към Агенция "Митници". Там също са предприети мерки по ДОПК за 48 часа за обезпечаване на доказателства."

Според Мирков става въпрос за административно нарушение - не за престъпление. Колегите тепърва ще анализират и ще вървим към административно-наказателни производства и към административни, което води включително до отнемане на лицензи, заяви той.

Eто и самите шашми: