Ракът на шийката на матката ще се превърне в рядка болест в Австралия само в следващите 2 години, прогнозира изследване на Lancet Public Health Journal

Болестта ще стане толкова необичайна до 2028 г., че за пръв път в света ще спре да бъде считана за проблем за общественото здраве в държавата-континент.

Това ще стане благодарение на прилагането на HPV ваксината срещу човешкия папиломавирус. Световната програма за ваксинация на ученици започва преди десетилетия, и една от държавите, които я прилагат най-ефективно, е именно Австралия. Болните с този вид рак са спадали с 50% на десетилетие.

Ефектът се усеща сега, защото първите, получили ваксината още преди 1991 г, сега навлизат в 30-те си години, когато най-рано се развива болестта.

Честотата на рак на шийката на матката в Австралия възлиза на седем случая на 100 000, което е около половината от средната стойност в световен мащаб. Според прогнозата, до две години случаите ще паднат на 6 на 100 000, което го вкарва в категорията "редки" ракови заболявания. Ако текущите практики продължат, болестта ще бъде напълно изкоренена до 2066 г., когато ще има един случай на 100 000. До 2100 г. пък ще има само три смъртни случая на милион жени, в сравнение с 21 в момента, или около 260 годишно.

Този спад обаче се предвижда само ако борбата с рака продължи както и досега.

Човешкият папиломавирус е причина за над 90% от случаите на този вид рак в целия свят, като предотвратява още случаи на генитални брадавици и редица други ракови заболявания на шийката на матката, ануса, вулвата, вагината, пениса и гърлото.

Ключово при HPV ваксината е да бъдат ваксинирани момичетата, преди да станат полово активни. Причината за това - един от трима носи вируса, а след като човек е заразен, ваксината няма да премахне вируса.Сега изследванията на Съвета за ракови заболявания NSW твърдят, че най-драматичните подобрения все още предстоят, тъй като първите получатели на ранната ваксинационна програма за HPV започват да достигат средата на тридесетте години.

Десетки страни по света сега ваксинират тийнейджърите си от HPV, но много от тях все още липсват, тъй като ваксината остава относително скъпа, дори когато се предлага на по-ниска цена в развиващите се страни. Вече има около 570 000 жени на диагностициран рак на шийката на матката годишно. И от нея ще умрат 311 000 жени. Те са предимно в страните с ниски и средни доходи.