Първата дама на САЩ Мелания Тръмп днес посети един от африканските "замъци за роби" на брега в централния регион Кейпкост в Гана, използван като преден пост за трансатлантическата търговия с роби, предаде ДПА.
Гана е първата спирка в едноседмичната обиколка на съпругата на президента Доналд Тръмп в африкански държави. За пръв път г-жа Тръмп пътува самостоятелно като първа дама.

Мелания в "замъка за роби".

Облечена в маслинено зелено сако, жълтокафяв панталон и обувки с висок ток в шоколадов цвят, гостенката започна посещението си в зала "Обама" в двореца Еминцимадзе в Кейпкост, където се срещна с лидера на местната етническа група фанти.
Залата е наречена на бившия президент на САЩ Барак Обама, който през 2009 г., през първата година от мандата си посети "замъка за роби" със съпругата си Мишел и двете им дъщери.
Тогава Обама сравни преживяването си с това да посети бивш концентрационен лагер от времето на Холокоста и каза, че това място за задържане е напомняне "за способността на човешките същества да вършат огромни злини".

Мелания Тръмп направи обичайно дарение от храни и напитки, които да помогнат на хората от етноса фанти при общуването с предците им. Дарението включваше розова пластмасова кошница с шнапс, вино, други спиртни и безалкохолни напитки.
На церемонията присъстваха множество местни гости, облечени в традиционни, пъстроцветни облекла кенте, а дворецът беше украсен с ганайски и американски знамена, както и с жълти и лилави воали, символизиращи кралско достойнство и богатство.

"Замъкът за роби" в Кейпкост е построен през 17 в. от шведите, за да търгуват с дървен материал и злато, но се превръща в място, където робите са държани докато преминат през "врата, от която няма връщане назад", предаде Асошиейтед прес.
След Гана, г-жа Тръмп ще посети Малави, Кения и Египет, но Белия дом не съобщава подробности от програмата й, от съображения за сигурност.

 
Преди това първата дама бе тържествено посрещната и има сърдечни срещи с деца.

Това е първата самостоятелна голяма обиколка в чужбина на Мелания откакто е първа дама. В центъра на визитата й са децата и тяхното благополучие.

Мелания на летището в САЩ преди да се качи на самолета за обиколката в Африка.