"Потвърдихме, че НАТО ще приеме Грузия", заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Той говори в края на първия ден от двудвневната среща на министрите на отбраната на страните членки на алианса в Брюксел. Форумът започна със заседание на комитета "НАТО-Грузия".

България е представена от зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов.

"Грузия е наш ключов партньор. Вратите на НАТО остават отворени. Намерението ни да приемем Грузия е съгласно заявеното желание още през 2008 г. на срещата в Букурещ. Призоваваме Русия да прекрати признаването на сепаратистките републики Абхазия и Южна Осетия и да оттегли оттам силите си. Ние признаваме териториалата цялост на Грузия", каза още Столтенберг.

Сигурността в Черно море ще бъде една от главните теми, която ще обсъдят министрите на отбраната от страните членки на НАТО, каза Столтенберг преди започванто на срещата. Причината според него е, че то е "от стратегическо значение за всички нас“.

Генералният секретар допълни, че НАТО следи ситуацията и в Азовско море и е наясно, че Русия пречи на корапоблаването там.
Министрите ще обсъдят и отговор на алианса на несигурността по южните му граници.

Участниците направиха днес преглед на решенията, взети през юли на срещата на върха на НАТО.

Столтенберг отбеляза изразената готовност на все повече членки на лианса да заделят 2 на сто от своя БВП за отбрана. Това е по-справедливо разпределение на бремето в пакта. И почти всички членки вече имат задоволителни национални планове за военните си разходи.

Ще бъде обърнато специално внимание на засилването на възпиращата сила и на отбраната на НАТО. Утре ще се състои среща на Групата за ядрено планиране. Това е част от редовните консултации на съюзниците с цел поддържане на сигурността и ефективността на възпиращата сила на алианса.

Ще бъде направен преглед на адаптирането на командната структура на НАТО – друго ключово решение от юли. Това ще включва допълнителен персонал от 1200 души и две нови командвания. От двете страни на Атлантика. През лятото бе решено те да бъдат в САЩ и Германия.

НАТО изгражда и нов център за кибероперации. Той трябва да помогне на организацията да засили защитата си срещу реална и настояща заплаха. Освен това кибервойските, които ще бъдат създадени, ще бъдат отделна единица, по подобие на сухопътните, военноморските и военновъздушните сили.

Утре представителите на България, Хърватия, Унгария и Словения ще подпишат Меморандум за разбирателство да за многонационална специална авиационна програма.